Ingezonden persbericht


Persbericht: Reizende kunsttentoonstelling 'Kiezen voor persoonlijkheid' in het kader van 20 jaar GO! 20 jaar open geest te zien in KTA Horteco Vilvoorde

Het KTA Horteco Vilvoorde is van 7 mei tot 28 mei 2009 de place-to-be voor een bezoek aan de reizende kunsttentoonstelling '20 jaar GO! 20 jaar kiezen voor persoonlijkheid' gecreëerd door cursisten en leerkrachten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (Kaska).

Op donderdag 7 mei vanaf 19 uur gaan de deuren open voor de vernissage, waarop u hartelijk wordt uitgenodigd.

'Kiezen voor persoonlijkheid'
De expo is een van de ankerelementen in het feestjaar rond de 20ste verjaardag van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Het is geen tentoonstelling die terugblikt op 20 jaar geschiedenis van het GO!. Het GO! koos voor een artistieke tentoonstelling opgedragen aan een van de hoofddoelen van ons pedagogisch project, namelijk 'Kiezen voor Persoonlijkheid'. Omdat persoonlijkheid een aspect is waar wij als onderwijsnet sterk op inzetten. Persoonlijkheidsontwikkeling is voor ons, naast leren, de essentie van onderwijs. Onze scholen laten jongeren vrij hun eigen persoonlijkheid en talenten te ontdekken. Met deze tentoonstelling willen wij dat duidelijk maken. Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder GO! "De laatste 20 jaar is persoonlijkheid minstens even belangrijk geworden als kennis en expertise. De samenleving van vandaag vraagt steeds meer om mensen die in zichzelf geloven, die blaken van zelfvertrouwen, mondig zijn en anderen kunnen overtuigen. Elk individu, ieder van ons moet de kansen krijgen om die zeer begeerde eigenschappen te ontwikkelen. Elk kind, elke jongere moet zich bewust kunnen worden van zijn eigen talenten en op basis daarvan zijn eigen lot in handen kunnen nemen. Wij, onderwijsprofessionals van het GO!, geven onze leerlingen en cursisten die kansen. Want in onze scholen heeft elk talent een plaats."

De locatie

KTA Horteco is een school in een groene omgeving voor jongeren vanaf 12 jaar. Mondigheid, zelfontplooiing, persoonlijkheidsvorming, inspraak en medebeheer, kritisch medeburgerschap, zelfstandigheid... Vele scholen streven dit na. Voor deze school is het belangrijk hoe zij dit doen. De instrumenten? Overleg, openheid en verdraagzaamheid, respect en verantwoordelijkheid. Een schoolteam dat niet alleen op vaktechnisch gebied specialist is, creëert een vertrouwde familiale sfeer. Het contact met de natuur, de studierichtingen, het uitgestrekte domein en de ontspannen sfeer komen het leerproces en de mens op Horteco ten goede. KTA Horteco heeft daarom als school een speciale plaats in de onderwijswereld. U wil concrete voorbeelden? De website geeft u een beeld. http://www.kta-horteco.be/Frame%201.htm De opdrachtgever: GO! art vzw
De realisator: KASKA

De kunstwerken die in Vilvoorde uitgestald staan, werden gecreëerd in opdracht van GO! art vzw. Deze vereniging is een zusterorganisatie van het GO! die door sociaal-culturele activiteiten zoals kunsttentoonstellingen bijdraagt aan creatieve ontplooiing in onze scholen. GO! art stelt tegen zeer voordelige voorwaarden uitgewerkte kunstprojecten ter beschikking van GO! scholen. Deze kunnen de tentoonstellingen van GO! art als uitgangspunt nemen om zelf met hun leerlingen een vak- en klasoverschrijdend kunstproject uit te werken.

Jan De Maeyer, voorzitter GO! art: "GO! art vzw gaf de opdracht voor deze tentoonstelling aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (kortweg KASKA), een van onze eigen kunstacademies. Met haar rijk geschakeerd cursistenbestand en uiteenlopende werkpraktijken is deze academie het geschikte platform om artistiek te reflecteren over het thema 'individualiteit/identiteit'." Bart d'Eyckermans, directeur kaska: "De wordingsgeschiedenis van deze expo is op zich al heel bijzonder. Ze is gegroeid uit een intensieve dialoog binnen de muren van KASKA zelf. Na verschillende selectiemomenten werden de deelnemende kunstwerken uiteindelijk via een online beeldbank publiek getoond en aangevuld met eigen commentaren van de makers zelf. Het was de eerste keer dat in deze academie een dergelijke online beeldbank in praktijk werd gebracht." Kijk ook even op de tentoonstellingsblog http://kaskadko-go-art.blogspot.com/ De ateliers Monumentale kunsten en Scenografie van KASKA legden de laatste hand aan de selectie en vulden ze nog verder aan met werken in situ, aangepast aan de ruimte van het statige neoklassieke atheneumgebouw, dat nog de sporen draagt van de brand van enkele jaren geleden.

Ter inspiratie
Scholen kunnen met hun leerlingen deze expo bezoeken. Leerlingen worden uitgenodigd om na te gaan welke inhoudelijke en artistieke signalen zij hier opvangen. Nagaan hoe zij 'Individualiteit/identiteit' zelf vorm kunnen geven en vertalen naar eigen creaties. Met andere woorden, scholen en hun leerlingen kunnen hier ideeën opdoen om zelf een kunstproject op te zetten. Zij kunnen daartoe ook werken uit deze tentoonstelling ontlenen. Nieuwe kunstwerken door leerlingen gemaakt kunnen dan weer de tentoonstelling laten aangroeien.

Praktisch
Locatie: KTA Horteco, De Bavaylei 116, 1800 Vilvoorde

Datum: 7 mei tot 28 mei 2009

Vernissage: 7 mei 2009 deuren 19u

Meer info
20 jaar GO! feestprogramma
Ann Van Driessche, woordvoerder
0478 24 12 20
Ann.van.driessche@g-o.be
www.g-o.be/20jaar
Creatie Tentoonstelling 'Kiezen voor persoonlijkheid' Bart d'Eyckermans, directeur
Mutsaardstraat 31
2000 Antwerpen
03 213 71 60
Kaska.dko@g-o.be
Tentoonstellingsblog : http://kaskadko-go-art.blogspot.com/ Opdrachtgever tentoonstelling
'GO!art' vzw
Jan De Maeyer, voorzitter
09 272 77 77
www.g-o.be/tentoonstelling
Locatie
Koninklijk Technisch Atheneum
René Creemers, directeur
02 251 04 48
www.kta-horteco.be/

Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap streeft naar maximale, gelijke onderwijskansen. Elke leerling is een unieke persoonlijkheid met specifieke interesses en ambities. Hij of zij moet zich intellectueel en creatief kunnen ontplooien. Onze 700 scholen maken dit mogelijk voor om en bij de 300.000 leerlingen en cursisten. Werken aan de ontwikkeling van elke persoonlijkheid, aan harmonie in diversiteit en aan verantwoordelijkheid ten aanzien van anderen. Dat is het doel waarvoor onze 32.000 medewerkers zich dagelijks engageren. Het GO! vormt verdraagzame, respectvolle, positief kritische, mondige, verantwoordelijke, geëngageerde, creatieve, zelfstandige, sociale en leergierige persoonlijkheden.