Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 137/GH
Datum: 7 mei 2009

Gedeputeerde Piet Adema opent uitzendbureau voor senioren

De provincie Fryslân is een nieuw bijzonder uitzendbureau rijker. Een uitzendbureau voor mensen die 62 jaar of ouder zijn. Het uitzendbureau genaamd Âldens+ is speciaal opgezet om mensen met een laag inkomen de kans te bieden dit aan te vullen, zodat (stille) armoede onder ouderen wordt voorkomen. De Provincie Fryslân heeft hiervoor een subsidie van E 148.000,- beschikbaar gesteld.

'De groep mensen die na hun 62ste wil doorwerken wordt steeds groter. Werk is een belangrijke stimulans om sociaal actief te blijven maar voorkomt natuurlijk ook armoede en uitsluiting van de maatschappij. Daarom subsidieert de provincie dit project.' Zo zegt gedeputeerde Piet Adema. Een belangrijke doelstelling van het armoedebeleid is het vergroten van de participatie in de samenleving van inwoners van Fryslân.

Primair start uitzendbureau Âldens+ als pilot voor mensen van 62+ met een laag inkomen. De organisatie werkt samen met de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân en organisaties voor ouderenwerk. Âldens is Fries voor leeftijd. Met de + wordt benadrukt, dat ouderen over 'plus' beschikken, zowel wat betreft leeftijd, ervaring én inzet.

Oudere werknemers kunnen uitstekend worden ingezet in het arbeidsproces, omdat er geen belangrijke verschillen blijken te zijn tussen het cognitieve vermogen van jongeren en ouderen, ouderen brengen daarin tegen juist veel ervaring mee. Veel mensen willen juist graag blijven doorwerken. De ervaren generatie voelt zich fit en blijkt uitstekend inzetbaar voor modern kenniswerk. Uitzendbureau Âldens+ speelt in op deze ontwikkelingen.

Armoedebeleid
Provinciale Staten hebben voor de periode van 2007-2010 jaarlijks E 1 miljoen beschikbaar gesteld voor de bestrijding van de armoede in Fryslân. Onder armoede wordt verstaan: huishoudens, waarvan de financiële middelen zo beperkt zijn dat zij materieel, cultureel en/of sociaal uitgesloten zijn van de minimaal aanvaardbare levenspatronen in Nederland, dan wel in Fryslân.

---- --