GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Homo's moeten gewoon hun feestje kunnen vieren

Amsterdam, 7 mei 2009 - GroenLinks vindt het belachelijk dat de Russische autoriteiten een gay pride in Moskou rondom het songfestival hebben verboden. Bovendien is dat in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

GroenLinks-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Judith Sargentini: "Voor veel homo's is het Eurovisie songfestival één van de hoogtepunten in het jaar. Het hoort een feestje te zijn. Dat de burgemeester van Moskou zegt dat homo's satanisch zijn schept al een vijandig klimaat. En dan ook nog een optocht verbieden, dat is harteloos".

In 2007 werd Polen op de vingers getikt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omdat in 2005 een gay pride in Warschau werd verboden. Sargentini: "Ik hoop dat de homorechtenorganisaties in Rusland zich daardoor gesterkt voelen en desnoods tot aan het Europees Hof zullen procederen voor hun vrijheid om te demonstreren".

Sargentini vindt het verder gek dat het gemeentebestuur in Moskou de gay pride juist tijdens de finale van het songfestival wil verbieden. "Het songfestival is de moeder aller gay-feestjes. Tijdens de finale zullen er veel homo's in Moskou zijn. De stad verdient een feestelijke finaledag mét een gay pride."

Judith Sargentini is in februari via een intern ledenreferendum verkozen tot GroenLinks-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen op 4 juni. Zij volgt hiermee GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg op. Sargentini was tot voor kort fractievoorzitter voor GroenLinks in de gemeenteraad van Amsterdam.


---------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: +32 - 228 414 71
Mobile: +31 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
http://europa.groenlinks.nl/pers