Gemeente Leeuwarden

Persbericht, 7 mei 2009:

Leeuwarden zoekt stads...

Leeuwarden is één van de veertig Nederlandse steden met een stadsdichter. Arjan Hut en Derwent Christmas vervulden deze functie de afgelopen jaren met succes. De komende twee jaar wil de gemeente Leeuwarden deze functie een nieuwe invulling geven. Waarom geen stadstroubadour die vier keer per jaar een lied ten gehore brengt? Of een stadskunstenaar die de actualiteit vertaalt in een installatie?

De gemeente Leeuwarden zoekt een kunstzinnig type (of gezelschap) die graag zijn of haar uitingen op inwoners van Leeuwarden reflecteert. Iemand die minimaal vier keer per jaar voor een groot publiek staat. Deze persoon is inwoner van de gemeente Leeuwarden en kan overtuigend zijn of haar ideeën en plannen over de invulling van deze functie voorleggen.

Eind juni zullen de geselecteerde kandidaten zichzelf tijdens een publieksevenement met een kort optreden aan het publiek presenteren. Aansluitend wordt bekendgemaakt wie de komende twee jaar de 'Stads... van Leeuwarden' zal zijn.

De gemeente Leeuwarden vindt het belangrijk kunstenaars in de gelegenheid te stellen zich op een speelse, kunstzinnige en verrassende wijze te laten inspireren door de stad en zijn inwoners. Dat kan met taal, maar ook met andere kunstzinnige uitdrukkingsvormen. Voorop staat de reflectie op dat wat zich in de stad afspeelt, waardoor de inwoners verrast worden met een andere blik op Leeuwarden.

Leeuwarden komt hiermee - in de regio en wellicht landelijk - in de schijnwerpers te staan. Meer reuring is één van de ambities in het cultuurbeleid van de gemeente Leeuwarden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, tel. (058) 233 40 02.