NIOD


7.5.2009

David Barnouw verkozen tot voorzitter van de Vereniging Geschiedenis, Beeld en Geluid

Tijdens de ALV op 6 mei van de Vereniging Geschiedenis, Beeld en Geluid (GBG) is David Barnouw verkozen tot voorzitter. GBG houdt zich bezig met de relatie tussen audiovisuele media en geschiedenis.

GBG vormt een platform voor iedereen die audiovisueel materiaal als historische bron voor wetenschappelijk onderzoek, onderwijs of historische documentaires gebruikt. Binnen GBG wisselen leden ervaringen uit over problemen die ze tegenkomen bij dit werk. Daarnaast houdt men elkaar op de hoogte van bijzondere en mooie ontdekkingen die gedaan worden op het gebied van geschiedenis, beeld en geluid.

GBG streeft ernaar één keer per jaar een conferentie van een dag rondom een bepaald thema te organiseren. Daarnaast is er één keer per jaar een ledenvergadering gevolgd door een of twee lezingen. Het nieuws van GBG wordt drie keer per jaar ververst en bevat naast informatie over de vereniging ook nieuws over recente ontdekkingen van leden op het gebied van geschiedenis, beeld en geluid.

Het Tijdschrift voor Mediageschiedenis(TMG) verschijnt sinds 1998 tweemaal per jaar. Eén van beide nummers is steeds een themanummer. Het tijdschrift en zijn initiatiefnemers stellen zich ten doel de research op mediahistorisch terrein te stimuleren en de resultaten daarvan te publiceren. Het biedt tevens een platform voor kritische reacties op eerdere publicaties. Daarnaast is er ruimte voor een serieuze reflectie op de discipline, zoals de inbreng van nieuwe theorieën en methodiek. TMG belicht vele facetten van de mediageschiedenis, met een nadrukkelijk accent op film, radio en tv. Zowel de schrijvende pers en de nieuwe media alsook de fotografie en de prentkunst kunnen een plaats krijgen wanneer de historische invalshoek centraal staat.