MORRIS TABAKSBLAT: FALEND TOEZICHT DOOR TEVEEL NEVENFUNCTIES

Morris Tabaksblat, oud-voorzitter van de commissie die de gedragscode voor het bedrijfsleven opstelde, heeft zware kritiek op bestuurders met teveel nevenfuncties. Volgens Tabaksblat leidt het hebben van teveel nevenfuncties tot onvoldoende toezicht bij onder andere woningcorporaties, ziekenhuizen, zorginstellingen en pensioenfondsen. Afgelopen maanden kwamen deze organisaties veelvuldig negatief in het nieuws vanwege financieel wanbeheer en slechte prestaties. Tabaksblat in EénVandaag: "Ik zie dan dat toezichthouders verbaasd zijn dat het onder hun toezicht gebeurd is, dat vertelt je wel iets. Dat vertelt dat ze niet voldoende betrokken waren bij zo'n instelling."

Waslijst
Volgens Tabaksblat hebben bestuurders met een waslijst aan nevenfuncties, te weinig tijd voor goed bestuur of voldoende toezicht. Tabaksblat: "Als je die lijst doorspit, dan denk ik, hoe krijg je dat voor elkaar in een normale werkweek, of zelfs in een extra werkweek?" Daarnaast vindt Tabaksblat dat commissarissen en toezichthouders te passief zijn: "Je moet niet wachten tot er problemen zijn of dat deze aangedragen worden door het bestuur. Wees zo betrokken bij een instelling zodat je er nog wat aan kunt doen."

Onbeslagen ten ijs
Tabaksblat krijgt steun van oud-staatssecretaris en hoogleraar economie Rick van der Ploeg (PvdA): "Ik ben zelf een beetje een workaholic maar ik zou me toch wel erg ongemakkelijk voelen als je meer dan drie, misschien wel zeven nevenfuncties hebt. Dat is dus onmogelijk." Volgens Van der Ploeg doen veel commissarissen en toezichthouders hun werk er een beetje bij: "Je komt daar in je auto met chauffeur aanzetten en op weg er naar toe moet je nog even snel de stukken lezen. Waar het op neerkomt is dat men onvoorbereid, onbeslagen ten ijs komt waardoor grote organisaties als het ABP, het grootste pensioenfonds ter wereld, niet optimaal bestuurd worden."

Conflicterende belangen
Hans van den Heuvel, hoogleraar beleidswetenschap aan de VU Amsterdam, constateert conflicterende belangen bij teveel nevenfuncties. Dit conflict speelt onder andere bij een aantal commissarissen van de Koningin met veel nevenfuncties: "Kampioenen zijn mevrouw Maij-Weggen, maar vooral mevrouw Peijs, commissaris van de Koningin in Zeeland. Zij heeft meerdere zware commissariaten. Als lid van de raad van commissarissen van ING of van Aegon, heb je de belangen van dat bedrijf te behartigen. Maar die bedrijven hebben ook belangen in de provincie waar deze commissarissen van de Koningin hun ambt moeten uitoefenen. Dat zijn conflicterende belangen."

Uitzending EénVandaag donderdag 7 mei 2009 om 18.15 uur op Nederland 1 Voor meer info (

EenVandaag