Provincie Overijssel

Rook uit de pijp van stoomgemaal Mastenbroek.

stoomgemaal_2.jpg (484 Kb)

Het stoomgemaal Mastenbroek d'Olde Mesiene is zaterdag 9 mei weer in volle glorie te zien. Het gemaal is een jaar uit de running geweest, omdat schimmel en bacteriën de fundamenten van de grenen balken dusdanig hadden aangetast dat het niet meer verantwoord was het gemaal in werking te stellen. Momenteel worden deze fundamenten gerestaureerd, mede dank zij een subsidie van EUR 350.000,-- van de provincie Overijssel.

Het gemaal dateert uit 1856 en beschermde de polder Mastenbroek vele jaren tegen de Zuiderzee. Het gemaal is in 1961 stilgelegd.

Machtige machine
In de zomerperiode brengen vrijwilligers van de Stichting Vrienden van d'Olde Mesiene de machine een aantal keren weer "onder stoom". De machtige machine draait dan ouderwets puffend. In het ketelhuis ruik je de heerlijke geur van 150 jaar kolen, stoom en plantaardige smeerolie. Het industriële monument is voor stoomliefhebbers en toeristen een echte trekpleister! In de koffiehoek van het bezoekerscentrum kunt u als bezoeker iets drinken maar vooral genieten van het uitzicht over de aanliggende kolk en de polder Mastenbroek.

Trots
Het stoomgemaal is authentiek en zeldzaam en grenst aan de rand van het Nationaal Landschap IJsseldelta. Op deze eerste stoomdag is er ook de Publieksdag Nationaal Landschap IJsseldelta. Tijdens deze dag kunt u de sfeer van de verschillende plaatsen binnen de IJsseldelta proeven. Bestuur en de vrijwilligers zijn trots dat het stoomgemaal weer in redelijke staat is en nodigen u van harte uit om de stoomdagen bij te wonen.

Stoomdagen in 2009:

* zaterdag 9 mei, 6 juni, 4 en 18 juli, 1 en 15 augustus, 12 september en 3 oktober

* aanvang is 10.00 uur en sluiting is om 16.00 uur

U bent van harte welkom op de Kamperzeedijk 5 te Genemuiden. Meer informatie over het stoomgemaal op de website: www.stoomgemaal.nl Meer informatie over de publieksdag Nationaal Landschap IJsseldelta vindt u op de website: www.ijsseldeltadag.nl