NCRV

Spirit 24: Herdenken en vieren, Zuiver land Amsterdam

Het herdenken van Boeddha

Zaterdag 9 mei 2009

11.30 en 21.00 uur

Op 2 mei vieren de Boeddhisten de geboorte van Boeddha. Op de dag van volle maan in mei vieren Theravada-boeddhisten overal te wereld het Wesak-feest, en herdenken ze de geboorte, de verlichting en de dood van Boeddha. Dit jaar valt het Wesakfeest op 9 mei. Voor deze gelegenheid zendt Spirit 24 de documentaire Zuiver land Amsterdam uit van de BOS. In hartje Amsterdam, omgeven door drukbezochte coffeeshops en cafés op de Nieuwmarkt en de Wallen, staat de He Hua âLotusâ Tempel. Het gebouw aan de Zeedijk wordt gerund door Shih Man Jung en Shih Chueh Hai. De Tempel is een brug, een oase van rust en vooral een bron van licht. De nonnen gebruiken hun kracht om de binnen- en buitenwereld te veranderen. Ze beoefenen de Zuivere land en Chan-traditie van meditatie met als doel het Zuivere land van Amitabha Boeddha te bereiken.

Leven in kamp Vught in Dokument: Tussen hemel en hel

Hoe was het om opgesloten te zijn in het enige SS-kamp in Nederland, kamp Vught? Hoe probeerden de mensen in dat kamp te overleven? Documentairemaker Joost Seelen sprak met acht mensen die âdit voorportaal van de hel van het oostenâ overleefden. âIk keek altijd naar de lucht. Dat was het enige moment waarop je een beetje bevrijding voeldeâ. Dit zegt een van de overlevenden van het concentratiekamp Vught in de documentaire. Bij elk gesprek over het kamp komt op indringende wijze de vraag naar boven waarom mensen op bepaalde momenten bepaalde keuzes maakten.

Uitzending: maandag 4 mei 20.02 uur op Spirit 24

Twee minuten stilte in Ritueel 2001

Twee minuten per jaar is iedereen stil op 4 mei, Herdenkingsdag. Herdenken luistert echter nauw: het vergt meer dan âeen handvol bloemen en een woord te rechter tijdâ, zoals de dichter Achterberg het al verwoordde. Geeft Scouting Nederland wel de juiste kransen aan? Wie mag het eerst een krans leggen? Wie zorgt ervoor dat de vlag halfstok hangt? Elk jaar herdenken we hetzelfde, met vrijwel dezelfde rituelen. Maar herdenken we wel echt hetzelfde? Het IKON programma Ritueel 2001 geeft antwoord op deze vragen en biedt een kijkje achter de schermen van het 'herdenkingsprotocol'.

Om 20.00 uur biedt Spirit 24 een reflectief moment van stilte.

Uitzending: Maandag 4 mei 2009 om 21.00 uur

Over Spirit 24

Het themakanaal Spirit 24 is dé levensbeschouwelijke themazender van Nederland. Het is een samenwerking van 12 levensbeschouwelijke omroepen (KRO RKK, EO, IKON, Joodse Omroep, ZvK, NMO, NIO, OHM, BOS, HUMAN en de NCRV).

De zender is onderdeel van het pakket themakanalen van de Nederlandse Publieke Omroep. Spirit 24 is te zien via UPC op kanaal 27 en via Ziggo op kanaal 575. Ook via Delta en Caiway is Spirit 24 te ontvangen.

De zender is interreligieus en multicultureel en biedt de kijker een breed aanbod van onderwerpen op het gebied van spiritualiteit, levensbeschouwing, zingeving, cultuur en filosofie, gezien vanuit verschillende geloofsrichtingen en invalshoeken. De zender laat de kijker genieten en schept verwondering, zet aan tot nadenken en brengt op toegankelijke wijze (nieuwe) inzichten!