Ingezonden persbericht


Persaankondiging

Amsterdam, 20 april 2009

Moedernacht 2009: van Rotterdam tot Pakistan aandacht voor moedersterfte

Iedere minuut sterft ergens ter wereld een vrouw tijdens haar zwangerschap of bevalling. 99% van deze vrouwen woont in ontwikkelingslanden. Op 9 mei 2009 vindt aan de vooravond van Moederdag de Moedernacht 2009 plaats in de Rotterdamse Doelen. Centraal staat veilig moederschap met speciale aandacht voor tienerzwangerschap, een van de oorzaken van moedersterfte. De Moedernacht is een initiatief van een groot aantal maatschappelijke organisaties. Presentatrice Dieuwertje Blok, zangeres Hind, schrijfster Naema Tahir en cabaretière Mylou Frencken verlenen onder andere hun medewerking. Voor het eerst dit jaar vinden in bijna alle provincies ook regionale Moedernachten plaats én houden ook Duitsland, Malta, Hongarije en Pakistan een Moedernacht.

Tienerzwangerschappen

Wereldwijd krijgen jaarlijks 14 miljoen jonge vrouwen in de leeftijd 15-19 jaar een kind. In veel Afrikaanse Sub-Sahara landen is 8-15% van de aankomende moeders jonger dan 15 jaar. Tienerzwangerschappen hebben vaak veel complicaties tot gevolg en zijn een van de oorzaken van moedersterfte. Goede voorlichting en begeleiding en een grotere betrokkenheid van de (aanstaande) vaders zijn hierbij van groot belang. In Nederland werden in 2007 ongeveer 7.000 meiden van 15-19 jaar zwanger. Daarvan lieten de meesten (63,5%) hun zwangerschap afbreken. Internationaal gezien hebben meiden in Nederland één van de laagste kansen om tienermoeder te worden of een abortus te ondergaan. Toch lopen in Nederland niet-westerse allochtone meiden meer risico om zwanger te worden dan autochtoon Nederlandse. Ook lager opgeleide meiden worden eerder zwanger dan hoger opgeleide meiden.

Programma

Moedernacht beoogt naast publieke bewustwording, een grotere politieke aandacht voor millenniumdoel 5: veilig moederschap in de hele wereld. PvdA-kamerlid Chantal Gill'ard zet zich extra in voor tienermoeders: zij opent op 10 mei het Landelijk Platform Jonge Ouders in Rotterdam. Dit Platform heeft tot doel om jonge ouders te ondersteunen. Tijdens de Moedernacht krijgt Joke Brandt, Directeur-generaal Internationale Samenwerking een politieke boodschap overhandigd namens alle organisaties. Professionals discussiëren over het thema. Persoonlijke verhalen en filmpjes van tienermoeders in Nederland en uit ontwikkelingslanden staan centraal en er zijn optredens van zangeres Hind, rotterdamscentrumvoortheater, schrijfster Naema Tahir en cabaretière Mylou Frencken. Dieuwertje Blok presenteert de avond.

Gezamenlijk initiatief

De Nederlandse Moedernacht wordt georganiseerd door MYBODY, NCDO, AMREF Flying Doctors, Cordaid Memisa, COS, KNOV, ICM, Koninklijk Instituut voor de Tropen, Meshwork for Mother Care en Rutgers Nisso Groep. In veel provincies vinden ook regionale Moedernacht-activiteiten plaats.



Ingezonden persbericht