Rechtbank Maastricht


Nationale Pleitmarathon 2009 binnen de rechtbank Maastricht

De Nationale Pleitmarathon (NPM) is een jaarlijks terugkerende prestigieuze pleitwedstrijd die traditiegetrouw in de maand mei wordt gehouden. Civielrechtelijke pleitverenigingen van negen universiteiten strijden om de titels beste pleiter en beste rechtbank van studerend Nederland.

Op 9 mei 2009 zal de wedstrijd, georganiseerd door Pleitgenootschap Gaius, worden gehouden in de rechtbank te Maastricht.

De deelnemende verenigingen leveren teams van vijf deelnemers die onder te verdelen zijn in pleitteams van twee personen en rechtbankteams van drie personen. De pleitteams en de rechtbankteams proberen zich via de twee voorrondes te plaatsen voor de finale. In de finale strijden twee pleitteams en twee rechtbankteams tegen elkaar om de titel beste pleitteam en beste rechtbankteam.

De pleiters en rechters dienen aan de hand van een civielrechtelijke casus een pleitnota/vonnis thuis voor te bereiden. De rechters vormen tijdens de wedstrijd een college en spreken recht aan de hand van een ten tijde van de beraadslaging geschreven vonnis dat betrekking heeft op de casus die door de pleiters is bepleit.

De beoordeling is in handen van een deskundige jury, bestaande uit rechters (o.a. leden van de Hoge Raad), advocaten en hoogleraren. De jury bestaat per zittingszaal uit tenminste drie leden, waarvan tenminste één beroepsrechter. In de finale bestaat de jury uit tenminste vijf leden, waarvan tenminste één beroepsrechter. De jury wordt voorgezeten door een jurylid dat beroepsrechter is.

De jury beoordeelt de deelnemers zowel op juridische inhoud als op schriftelijke en mondelinge vaardigheden.

Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 28 april 2009 Naar boven