Gemeente Ede

nummer 071 / Ede, 28 april 2009

Wethouder Peter van 't Hoog start campagne op zaterdag 9 mei `Met Belgerinkel naar de Winkel'

Van zaterdag 9 mei tot en met zaterdag 27 juni loopt de campagne `Met Belgerinkel naar de Winkel' in de gemeente Ede. De campagne is bedoeld om mensen meer gebruik te laten maken van de fiets. Zo kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen aan een schoner klimaat, een betere bereikbaarheid en de eigen gezondheid: fietsen is gezond! Komt u op de fiets naar de winkel, dan maakt u kans op verschillende (fiets-)prijzen!

Startmanifestatie
Op zaterdag 9 mei vindt de startmanifestatie plaats van deze campagne. Wethouder Peter van 't Hoog zal die dag op het Nieuwe Erf in Lunteren al de eerste prijs, een fietstas vol boodschappen, verloten.

Op de fiets naar de winkel
De fiets is bij uitstek geschikt voor afstanden binnen Ede, Lunteren, Otterlo, Bennekom en de andere dorpen. Dat betekent dat bijna iedereen een winkelcentrum op fietsafstand heeft. In de praktijk nemen mensen voor de dagelijkse boodschappen toch vaak de auto. Dat veroorzaakt niet alleen overlast, het is ook duurder en vaak niet eens sneller. En bovendien is fietsen juist leuk, zeker met deze actie.

Stempel
Als u op de fiets komt, dan krijgt u een stempelkaart bij de deelnemende winkeliers. Elke keer dat u op de fiets de boodschappen doet, wordt er een stempel bij gezet. Is de kaart vol, dan kunt u deze inleveren in een speciale verzamelbox die in de winkel staat. Aan het eind van de campagne worden aan de hand van de ingeleverde stempelkaarten verschillende (fiets-)prijzen verloot. De hoofdprijs is een nieuwe fiets (er worden 6 fietsen t.w.v. EUR 500, - verloot) en verschillende kleinere prijzen.

Winkeliers
De actie is een initiatief van de gemeente Ede, in samenwerking met verschillende winkeliersverenigingen. De volgende winkeliersverenigingen doen mee aan deze campagne: Rozenplein, Tussenland, Bennekom, Bellestein, Lunteren en Otterlo. Bij de winkels in deze centra kunt u dus meedoen aan de campagne en als fietsende klant een stempel halen.

Resultaten 2008
Ook vorig jaar werd deze campagne al gehouden. In totaal zijn toen ruim 1.630 spaarkaarten ingeleverd. Dat betekent dat ongeveer 32.660 km gefietst is door alle deelnemers ten tijde van deze campagne. Bovendien zijn destijds 67 mensen verblijd met een prijs!

21 deelnemende gemeenten
'Met Belgerinkel naar de Winkel' is een landelijke actie die al een aantal jaren loopt. Dit jaar doen 21 gemeenten mee in de provincies Gelderland, Noord-Holland en Utrecht. De deelnemende gemeenten in de provincie Utrecht zijn: Nieuwegein, Veenendaal, Soest, Oudewater, Zeist, Wijk bij Duurstede en Breukelen. In Gelderland doen mee: Ede, Renkum, Elburg, Harderwijk, Nunspeet, Ermelo, Putten, Oldebroek, Hattem, Heerde. In Noord-Holland doen de gemeenten Amsterdam Stadsdeel Slotervaart, Amsterdam Stadsdeel Osdorp, Heiloo en Bussum mee.


---