Rochdale


Kunstenares Jennifer Tee uit Zuidoost speelt thuiswedstrijd in kunstbiënale Open Source Adam

28 april 2009
Kunstenares Jennifer Tee uit Zuidoost speelt thuiswedstrijd in kunstbiënale Open Source Adam

Amsterdam krijgt een kunstcollectie die toonaangevend wordt in de beeldende kunst van de 21ste eeuw. De komende jaren wordt een collectie werken van kunstenaars uit binnen- en buitenland verzameld tussen NS-station Bijlmer-Arena en metrostation Kraaiennest. Jeniffer Tee is woonachtig in Zuidoost en speelt een thuiswedstrijd. Tien totempalen van haar hand blijven permanent achter in het landschap van de Bijlmer en worden geadopteerd door Woningstichting Rochdale. Koningin Beatrix doet de aftrap op 9 mei van de eerste editie die als titel Open Source Adam heeft.

Inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan haar woord-totems die langs de metrobaan tussen metrostation Ganzenhoef en metrostation Kraaiennest komen. De dagelijkse omgeving wordt opzettelijk verstoord en voorzien van een poëtische lading. De totemzuilen, waar de Koningin straks langs loopt, in steen of marmer, zijn 5 tot 6 meter hoog en vormen een rite de passage.

Tussen feit en fictie
Waarom heeft Tee voor deze vorm gekozen? Van oorsprong is een totempaal een symbool van een community. Ik wilde voor de inwoners van de Bijlmer ook zon community creëren. Mensen kunnen zich verbonden voelen met de totempalen maar worden ook gestimuleerd kritisch naar hun omgeving te kijken. Het kunstwerk probeert vragen op te roepen rondom zaken als herkomst en identiteit, aldus de kunstenares. Het werk van Jennifer Tee laat zich niet gemakkelijk beschrijven in termen van categorieën, technieken of disciplines. Zij werkt in haar onderzoeksveld als een (quasi) antropoloog of geschiedkundige en legt verbanden, tussen feit en fictie, daar waar ze ogenschijnlijk nog niet bestonden.

Tien jaar verzamelen
De internationale kunstbiënnale wordt gehouden in een gebied waar met name Woningstichting Rochdale, die dit initiatief mede heeft mogelijk gemaakt, de afgelopen jaren veel heeft geïnvesteerd op onder andere het gebied van leefbaarheid. Het is de bedoeling dat na 11 juli tenminste vijf kunstwerken blijven staan en in de komende tien jaar wordt het evenement om het jaar herhaald. Telkens met nieuwe kunstenaars waardoor er uiteindelijk zon vijfentwintig kunstwerken permanent achterblijven.

Stichting Straat van Sculpturen
Het initiatief hiertoe is genomen door particulieren die wonen en/of werken in de Bijlmer en die zich hebben georganiseerd in de stichting Straat van Sculpturen. Hoofdsponsors: Rochdale, De Key Principaal, Europese Unie, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuidoost, Zuidoost Nergens Anders. Sculptuursponsors: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Bouwfonds Ontwikkeling, Open Source Amsterdam sponsors, VSBfonds, Ymere, Schiphol Group, Prins Bernhard Cultuurfonds, Carla Dobbelmanfonds, Gemeente Amsterdam, Bouwfonds, Cultuurfonds. Open Source Amsterdam subsponsors: SKOR / My Name is Spinoza, Delta Forte, SNS REAAL Fonds, BAM Groep nv, Purpura pure pr, Pro Helvetia, CBK Zuidoost, Stichting JAM, Bureau Broedplaatsen, VenhoevenCS, Ursem, Zuidoost-partners. Mediapartner: Het Parool. Voor bezoekersinfo kijk op www.opensourceamsterdam.nl.

o-o-o