Waterschap Vallei & Eem

Open dag Gemaal Eemnes

Publicatiedatum : 28 april 2009

Op zaterdag 9 mei 2009 is het gemaal Eemnes tijdens Nationale Molen- en Gemalendag van 10.00 uur tot 16.00 uur open voor publiek. In het gemaal demonstreren medewerkers van Waterschap Vallei & Eem de oude elektrische installatie uit 1921. Verder is er van alles te zien over de historie van het gemaal en het werk van het waterschap.

pomp uit1921

Droge voeten

Gemaal Eemnes is een uniek gemaal dat er samen met gemaal Tydeman voor zorgt dat Eemnes en de Eemnesserpolders droog blijven. Deze polders moeten vanwege hun lage ligging praktisch het hele jaar door worden bemalen. Het gemaal en de sluis staan op de Monumentenlijst.

Gemaal Eemnes was een van de eerste elektrische gemalen in Nederland en dateert uit 1921. Bijzonder is dat de pomp het water over de dijk pompte en niet door de dijk, zoals tegenwoordig gebruikelijk is. De sluis is in 1994 opgeknapt. Toen is ook het gemaal voorzien van nieuwe pompen. De nieuwe pompen houden de waterstand in de polders volautomatisch op peil. De oude pompen uit 1921 staan er ook nog. Deze inmiddels unieke pompen worden op 9 mei gedemonstreerd.

Het gemaal Eemnes bevindt zich aan de Korte Maatsweg 5 te Eemnes.

///