Nacht van Europa kleurt Groningen Europees

29/04/2009 12:29

Booij, Klusman en Van Bruggen

De 27 uur van Europa reist op 8 en 9 mei non-stop door Nederland

Op zaterdagavond 9 mei vindt in het Academiegebouw in Groningen de Nacht van Europa plaats. Samen met staatssecretaris Frans Timmermans geven diverse artiesten, (euro)politici, kunstenaars, journalisten, hoogleraren, sporters, studenten, alumni en andere gasten hun visie op Nederland en Europa. Een avond vol muziek, (politiek) debat, theater, interviews, cabaret en film. De Nacht van Europa vormt de afsluiting van de 27 uur van Europa, een 27 uur durende tocht door Nederland waarin de staatssecretaris in gesprek gaat met bekende en onbekende Nederlanders over de betekenis van Europa voor Nederland.

Groningen

Van 21.00 tot 02.00 uur vormt het Academiegebouw in Groningen (Broerstraat 5) het decor van de Nacht van Europa. Na een spectaculaire opening toont het uitgebreide programma de vele gezichten van Europa.

Muziek wordt o.a. verzorgd door de pan-Europese band Mala Vita, de Groningse bands Noisia en Vice Verzen en vele andere acts. Theatergroep NTGent speelt Europamonologen van Angela Merkel, Hillary Clinton, Neelie Kroes en Fleur Agema. Daarna volgt het politieke debat met Europese lijsttrekkers o.l.v. Pieter Hilhorst. Bovendien kunnen bezoekers drie nachtcolleges bijwonen over Europese economie, sport in de EU en het sociale karakter van Europa. Tijdens de Nacht van Europa vindt de prijsuitreiking plaats van de Europa Filmwedstrijd. Doorlopend is de expositie Blood In Blood Out te zien en kan het Grote Europese Hoofdstedenspel gespeeld worden.

Rond middernacht blikt staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) met alle aanwezigen terug op de marathontocht van de 27 uur van Europa. De presentatie van de avond is in handen van Andrew Makkinga.

De 27 uur van Europa

De 27 uur van Europa trekt op vrijdag 8 en zaterdag 9 mei 27 uur lang, non-stop door Nederland. De tocht start vrijdagavond om 23.00 uur in Amsterdam in de uitzending van Pauw & Witteman en eindigt zaterdagnacht om 2.00 uur in Groningen. Europa vormt het middelpunt van deze reis door Nederland.

Op elke locatie staat een ander thema centraal: van klimaat en sport tot economie en identiteit, van wetenschap en cultuur tot transport en media. Timmermans speecht, debatteert, treedt op, gaat in gesprek, observeert en blogt. De bustocht doet de volgende plaatsen aan: Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Middelburg, Hazeldonk, Venlo, Nijmegen, Deventer, Zeewolde, Warns, Assen en Groningen. De 27 uur van Europa vindt plaats in het kader van de jaarlijkse Europadag op 9 mei.

Sprekers

Voor de 27 uur van Europa zijn bijzondere gastsprekers en artiesten uitgenodigd. Denk hierbij aan Jos Vaessen (directeur Stichting Vuelta 2009), Waldemar Torenstra (acteur), de pan-Europese band Mala Vita, de Europese lijsttrekkers, Martin Koolhoven (filmmaker), Vincent Icke (wetenschapper), André Rouvoet (minister van Jeugd en Gezin), Ronald Plasterk (minister van OCW), Kader Abdolah (schrijver), Frank Westerman (journalist), rockbands Moke en Voicst, Andrew Makkinga (presentator), Leon Verdonschot (journalist), burgemeesters, Jan Smeets (directeur Pinkpop) en vele anderen.

Frans Timmermans

De staatssecretaris is gastheer van de 27 uur van Europa. Hij zal op alle 12 locaties acte de presence geven. In Warns, Deventer en Venlo geeft Timmermans een keynote speech over respectievelijk Europese identiteit, de Europese economie en Europese samenwerking.

Live

De 27 uur van Europa is live te volgen op www.de27uurvaneuropa.nl.





http://www.de27uurvaneuropa.nl