Minister Plasterk keert eenmalig terug als columnist in Utrecht

29/04/2009 16:22

Booij, Klusman en Van Bruggen

Plasterk en Timmermans met Nederlandse schrijvers en artiesten in de 27 uur van Europa

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) treedt vrijdagnacht met bekende Nederlandse schrijvers als Kader Abdolah en Manon Uphoff en de succesvolle bands Moke en Voicst op in Pastoe in Utrecht. De schrijvers vertellen korte, persoonlijke verhalen over hun Europa. Minister Plasterk (OCW) keert voor één keer terug in zijn rol als columnist. Het programma maakt deel uit van de 27 uur van Europa, een 27 uur durende tocht door Nederland waarin de staatssecretaris in gesprek gaat met bekende en onbekende Nederlanders over de betekenis van Europa voor Nederland.

Programma in Utrecht

Het programma in Utrecht begint om 21.30 uur in Pastoe in Utrecht (adres: Rotsoord 3). De volgende schrijvers en artiesten doen mee: Frank Westerman, Manon Uphoff, Robert Vuijsje, Kader Abdolah, Voicst en Moke. Minister Ronald Plasterk is special guest en draagt tijdens deze speciale literaire en muzikale avond eenmalig een column over Europa voor. Journalist en televisiemaker Leon Verdonschot presenteert de avond en interviewt alle gasten kort. Voicst en Moke geven speciale akoestische optredens. Frans Timmermans treedt op om 0.45 uur.

Timmermans vertrekt om 1.30 uur per bus uit Utrecht richting Rotterdam. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vergezelt de staatssecretaris naar de Maasstad.

De 27 uur van Europa

De 27 uur van Europa trekt op vrijdag 8 en zaterdag 9 mei 27 uur lang, non-stop door Nederland. De tocht start vrijdagavond om 23.00 uur in Amsterdam in de uitzending van Pauw & Witteman en eindigt zaterdagnacht om 2.00 uur in Groningen. Europa vormt het middelpunt van deze reis door Nederland.

Op elke locatie staat een ander thema centraal: van klimaat en sport tot economie en identiteit, van wetenschap en cultuur tot transport en media. Timmermans speecht, debatteert, treedt op, gaat in gesprek, observeert en blogt. De bustocht doet de volgende plaatsen aan: Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Middelburg, Hazeldonk, Venlo, Nijmegen, Deventer, Zeewolde, Warns, Assen en Groningen. De 27 uur van Europa vindt plaats in het kader van de jaarlijkse Europadag op 9 mei.

Sprekers

Voor de 27 uur van Europa zijn bijzondere gastsprekers en artiesten uitgenodigd. Denk hierbij aan Jos Vaessen (directeur Stichting Vuelta 2009), Waldemar Torenstra (acteur), de pan-Europese band Mala Vita, de Europese lijsttrekkers, Martin Koolhoven (filmmaker), Vincent Icke (wetenschapper), André Rouvoet (minister van Jeugd en Gezin), Ronald Plasterk (minister van OCW), Kader Abdolah (schrijver), Frank Westerman (journalist), rockbands Moke en Voicst, Andrew Makkinga (presentator), Leon Verdonschot (journalist), burgemeesters, Jan Smeets (directeur Pinkpop) en vele anderen.

Frans Timmermans

De staatssecretaris is gastheer van de 27 uur van Europa. Hij zal op alle 12 locaties acte de presence geven. In Warns, Deventer en Venlo geeft Timmermans een keynote speech over respectievelijk Europese identiteit, de Europese economie en Europese samenwerking.

Live

De 27 uur van Europa is live te volgen op www.de27uurvaneuropa.nl.





http://www.de27uurvaneuropa.nl