Gemeente Enkhuizen

9 mei Open Dag dijkversterking Enkhuizen - Hoorn:

Bekijk versterking Markermeerdijk Enkhuizen-Hoorn met eigen ogen!

Een dijk versterken, hoe gaat dat in zijn werk? Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier houdt zaterdag 9 mei een open dag rond de versterking van de Markermeerdijk Enkhuizen-Hoorn. Belangstellenden kunnen tijdens deze dag zien en horen wat er komt kijken bij een dijkversterking met een totale lengte van 14 km. Iedereen is tussen 10.00 en 15.00 uur welkom in Oosterleek, vlak aan de dijk.

De open dag vindt plaats in en rond de kerk van Oosterleek. In de kerk is een expositie die te zien geeft hoe het hoogheemraadschap zorgt voor een veilige dijk, tegelijkertijd de archeologische schatten bewaart en rekening houdt met de mensen en natuur.

Elk kwartier start er een rondleiding te voet over een deel van de dijk. Een gids laat zien wat nodig is om de dijk op orde te krijgen. Tijdens de rondleiding kom je diverse materialen tegen die we gebruiken bij de versterking, zoals verschillende soorten steen en klei, maar ook doek, geotubes (worsten van textiel) en wiepen. Je hoort wat een pompputje en zakbaak is en waarvoor deze dienen. Medewerkers van het hoogheemraadschap tonen hoe je met groot materieel èn handwerk stenen kunt zetten die de dijk stevig maken. Verder kun je raden hoe zwaar een Noordse steen weegt en daarmee een prijs winnen.

Ook leuk voor kinderen!
Kinderen kunnen mooie waterplaten kleuren en geschminkt worden. De wat oudere kinderen moeten extra goed opletten tijdens de rondleiding, want het inleveren van een goed ingevulde vragenlijst levert een aardigheidje op!

De versterking van de Markermeerdijk Enkhuizen-Hoorn is het eerste project in een serie van veertien die het hoogheemraadschap gaat uitvoeren in opdracht van het Rijk, in samenwerking met de provincie en de betrokken gemeenten. De duinen en dijken die aangepakt worden voldoen niet langer aan de norm voor veiligheid tegen overstromen. In 2016 moeten deze waterkeringen weer op orde zijn.

Kijk voor het actuele programma op www.hhnk.nl
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl