Waar kun je meefeesten op Europadag, 9 mei?

07/05/2009 11:51

Europees Parlement Den Haag

Ook dit jaar vinden weer door heel Nederland tal van activiteiten plaats rond en op de Dag van Europa, 9 mei. 9 mei is in alle lidstaten de Dag van Europa. Deze dag herinnert aan 9 mei 1950, toen de Franse Minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman voor het eerst concreet over Europese samenwerking sprak. Voor meer info, zie: http://europa.eu/abc/symbols/9-may. Het Europees Parlement Bureau Nederland, de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en een hele diversiteit aan organisaties hebben dit jaar weer heel veel dingen op de rol staan.

Staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken gaat dit jaar 27 uur lang, non-stop, een tocht door heel Nederland maken: de 27 uur van Europa. Terwijl de Staatssecretaris per bus van provincie naar provincie en van stad naar stad reist, ontdekt hij wat Europa betekent voor Nederland. Burgemeesters, Europarlementariërs, bekende en onbekende Nederlanders werken mee aan de tour.

In Utrecht, Rotterdam, Almere en Heerenveen worden quizzen, debatten, exposities en Europamarkten georganiseerd. Groningen leert Europa kennen door de 'Groningen meets Europe' evenementen, de Provincie Drenthe verzorgt een live uitzending met Europarlementariërs, in Maastricht wordt een debat georganiseerd over Europa en de financiële crisis en in Den Haag krijgt Europa de aandacht tijdens het Deltafestival. 'Europe Direct' centra in het hele land zijn betrokken bij de evenementen.

Voor een compleet overzicht kunt u kijken op:

www.europeesparlement.nl

www.eu.nl

www.de27uurvaneuropa.nl

www.groningenmeetseurope.nl

www.provincie.drenthe.nl/thema/bestuur en politiek/europadag 2009

http://www.debatinstituut.nl/Nieuws/Algemeen-nieuws/Debatcafé-8-mei-2009.html

http://www.deltafestival.eu/

http://www.europedirect.nl/

http://www.rotterdam09.nl/

http://www.europese-beweging.nl/ebn/node/50