Provincie Groningen

COS Groningen organiseert eerste Moedernacht 8 mei 2009

Nederland heeft een relatief hoge babysterfte. Gisteren werden de resultaten bekendgemaakt van een grootschalig onderzoek van TNO, het AMC en het Universitair Medisch Centrum Maastricht (MUMC). Veilig bevallen is niet meer zo vanzelfsprekend.

9 mei Moedernacht
Op de zaterdag voor moederdag organiseren COS Groningen, Fiom-bureau Groningen, MartiniZiekenhuis, Verloskunde Academie en VluchtelingenWerk de eerste Groninger Moedernacht. Een avond over veilig moederschap wereldwijd. Met als thema Tienermoeders. Hanneke Kappen presenteert de avond in Het Kasteel aan de Melkweg 1 in Groningen. Het programma wordt volledig door de provincie Groningen gesubsidieerd.

U kunt zich aanmelden via www.cosgroningen.nl.

Veilig moederschap wereldwijd
Op de Moedernacht vertellen verloskundigen die in Zambia, Pakistan en China werkten hun verhaal. Maar ook drie tienermoeders delen hun ervaringen met het publiek. Elk jaar sterven er 70.000 meisjes tussen de 15 en 19 jaar aan complicaties tijdens de zwangerschap. Ook in Nederland worden tienermeisjes (al dan niet gewenst) zwanger.

Handelingsperspectief
Wat kunnen wij doen om het alarmerende sterftecijfer naar beneden te krijgen? Samen met het publiek kijken we hoe wij in het westen de situatie van de minder gefortuneerde vrouw elders positief kunnen beïnvloeden. Deelnemers kunnen een lobbykaart ondertekenen en naar minister Koenders sturen.

8 mei 2009