VU medisch centrum

AANKONDIGING: Calamiteitenoefening op Amsterdamse ZuidAs

8 mei 2009

Op zaterdagochtend 9 mei 2009 vindt rond en in VU medisch centrum een grote calamiteitenoefening plaats. Bij de oefening is een centrale rol weggelegd voor de spoedeisende hulp van VUmc, 'slachtoffers' worden opgevangen op de SEH en 1B. Naast de reguliere (hulp)diensten, zoals GHOR (geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen), Brandweer en Politie, is bij de oefening ook een belangrijke rol weggelegd voor Defensie. Het meest zullen de groene legerambulances opvallen, die - naast de normale ambulances - tijdens de oefening zorg dragen voor vervoer van de slachtoffers.

De oefening behelst de opvang en hulpverlening aan een grote groep slachtoffers, die door blootstelling aan een chemische stof in een laboratorium gewond zijn geraakt. Deze slachtoffers zullen eerst ontsmet (gedecontamineerd) moeten worden. De Brandweer richt hiervoor samen met de GHOR een decontaminatietunnel in. Nadat elk slachtoffer is geregistreerd en ontsmet vervoeren de ambulances de "schone" slachtoffers naar de Spoedeisende Hulp van VU medisch centrum, waar specialisten en verpleegkundigen de zorg overnemen. Slachtoffers worden daar op grond van hun verwondingen doorverwezen naar onder andere de OK en de Intensive Care. VUmc zal hiervoor het Ziekenhuis Rampenopvangplan (ZiROP) in werking zetten.

Calamiteitenoefeningen zijn een belangrijk element in de voorbereiding op werkelijke rampen, zoals de brand in Volendam en recentelijk het ongeluk met het Turkish Airlines toestel. VUmc houdt minimaal elke twee jaar een dergelijk grote oefening. Zoals voor elke oefening worden specifieke doelen vastgesteld. Op 9 mei zijn dit de opvang van familie van slachtoffers, communicatie en gebruikmaking van elkaars kennis en kunde. De oefening zal even na het middaguur worden afgesloten met een evaluatie, die zal leiden tot een beter voorbereide crisisorganisatie van alle betrokken hulporganisaties.

De oefening heeft geen effect op de (snelheid van) behandeling van patiënten die met spoed hulp nodig hebben. Als het vanwege een echte calamiteit nodig zou zijn, dan kan de oefening worden afgeblazen en zijn betrokkenen direct beschikbaar voor echte inzet. De enige overlast die zich kan voordoen, is dat zich gespeelde slachtoffers melden op de SEH. Wij hopen op uw begrip hiervoor. bron: Origineel