Ingezonden persbericht


VVV VELUWE IJSSELVALLEI
Postbus 1142
7301 BJ APELDOORN
www.vvvveluweijsselvallei.nl


- PERSBERICHT -

17 februari 2009

NATIONALE MOLENDAG DECOR VOOR FIETSACTIVITEITEN

veluwse VVV's op 9 mei in teken van fietsen

De VVV's op de Veluwe combineren de Nationale Molendag op 9 mei met een bijzondere fietsactiviteit, waarbij alle deelnemende kantoren een speciale route hebben. De aanleiding voor deze fietsdag zijn de activiteiten van het NBTC rondom de meimaand als landelijke fietsmaand en de positieve evaluatie van de vorig jaar gehouden fietsactiviteiten rondom de Nationale Molendag. Uit de evaluatie komt naar voren dat ook in het voorjaar vraag is naar een fietsactiviteit. Ook wordt de Veluwe als fietsbestemming onder de aandacht gebracht. Bij iedere deelnemende VVV is een geheel nieuw uitgezette fietsroute verkrijgbaar. De prijs voor een route is standaard ¤ 3,50. De deelnemende VVV-kkantoren zijn: Nunspeet, Elburg, Apeldoorn, Twello, Epe, Rhenen, Garderen, Nijkerk, Veenendaal en Renswoude. De kantoren in Heerde, Putten en Ermelo werken samen met een molenstichting. Starten in Heerde (prijs route ¤ 3,-) kan daarom bij de molen de Vlijt in Wapenveld, bij de Mölle van Bats aan de IJsseldijk in Veessen en bij de VVV. In Ermelo start men bij Molen de Koe (prijs route ¤ 44,-), deze route kan ook gefietst worden vanaf VVV Putten. De lengte van de fietsroute varieert per VVV en loopt uiteen van 25 tot 50 kilometer. Van de meeste routes bestaat een korte (25 tot 30 kilometer) en een lange variant (40 tot 50 kilometer). Deelnemende VVV's zijn geopend tussen 9.00 en 17.00 uur. In Heerde kan gestart worden tussen 10.00 en 12.00 uur. Bij de VVV's in Rhenen, Nijkerk en Veenendaal is starten mogelijk tussen 10.00 en 14.00 uur. Als aandenken ontvangen de deelnemers bij genoemde VVV-kantoren een medaille. Voor specifieke informatie over de route en activiteiten kunnen de deelnemers terecht bij de VVV waar zij willen starten. Meer informatie is ook te vinden op www.vvvveluwe.nl en op de site van de plaatselijke VVV (www.vvvplaatsnaam.nl).

Onderstaand een kort overzicht van de tot nu toe bekende activiteiten. In Heerde is het dit jaar 25 jaar geleden dat de huidige molen in gebruik werd genomen nadat zijn voorganger in de eerste kerstnacht van 1980 tot de grond toe afbrandde. Activiteiten die dag zijn onder andere een vogelexcursie met aansluitend een ontbijt bij molen de Vlijt. De vogelexcursie onder leiding van vogelkenners van de KNNV Epe/Heerde, begint om 6.00 uur. Natuurlijk staan molens en gemalen centraal in alle routes. De route van VVV Nijkerk bijvoorbeeld voert door het afwisselende landschap van de Gelderse Vallei. Deels door de polder Arkemheen en over de oude Zuiderzeedijk. De route voert langs het stoomgemaal Hertog Reijnout. Dit vijf eeuwen oude gemaal is op deze dag 'onder stoom', dus in bedrijf. Met leuke activiteiten voor jong en oud. De VVV's Putten en Ermelo presenteren in samenwerking met st. Molen de Koe een route die tevens voert langs de watermolen in Staverden, Molen 't Hert in Putten, Molen de Hoop in Garderen en Molen de Hoop in Harderwijk. Bij diverse molens in alle routes vinden activiteiten plaats.

Deze fietsdag vormt samen met de Veluwse Fietsdag, die dit jaar op dinsdag 4 augustus zal plaatsvinden, een publieksactiviteit van de gezamenlijke VVV's op de Veluwe met als doel de Veluwe als fietsbestemming sterk onder de aandacht te brengen.

Noot voor de redactie (