Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Denekamp, 28 april 2009

Oproep aan inwoners van Noordoost-Twente voor bezoek aan IJsseldelta op 9 mei Inwoners Nationaal Landschap Noordoost-Twente op de koffie in IJsseldelta

Inwoners van het Nationaal Landschap Noordoost-Twente (Tubbergen, Oldenzaal, Dinkelland en Losser) krijgen de kans om op zaterdag 9 mei een bezoek te brengen aan het andere nationale landschap in de Provincie Overijssel: IJsseldelta. Speciaal voor deze dag heeft het Nationaal Landschap Noordoost-Twente een bus met compleet dagprogramma geregeld om naar de andere kant van de provincie af te reizen. Doel van de actie is om inwoners van Noordoost-Twente ook het andere nationale landschap te laten zien en inwoners van het Nationaal Landschap IJsseldelta kennis te laten maken met Noordoost-Twente.

De Provincie Overijssel is 'dubbel uniek' met twee Nationale Landschappen binnen haar grenzen. Zowel het Nationaal Landschap Noordoost-Twente en het Nationaal Landschap IJsseldelta hebben elk een eigen uniek karakter en zijn meer dan de moeite waard om te bekijken. Daarom is het idee ontstaan om vanuit Noordoost-Twente een bezoek te brengen aan IJsseldelta als zij op zaterdag 9 mei hun open dag organiseren. "Het Nederlandse landschap is veel afwisselender dan het op 't eerste gezicht lijkt", stelt Gedeputeerde Piet Jansen van de Provincie Overijssel. "Talrijke karakteristieke stukjes landschap wisselen elkaar af. Daarom leek het ons een goed idee om inwoners van onze provincie kennis te laten maken met andere mooie gebieden in onze provincie."

Opgave
Alle inwoners van Nationaal Landschap Noordoost-Twente zijn welkom om een bezoek te brengen aan IJsseldelta, maar de ruimte in de bus is beperkt. Daarom is het van belang dat mensen zich snel opgeven via het mailadres: d.devries@albersendevries.nl. Op zaterdag 9 mei vertrekt de bus vanuit Noordoost-Twente naar IJsseldelta. Deelnemers krijgen een mail met het vertrekpunt van de bus. In IJsseldelta zelf zullen verschillende locaties worden bezocht en worden tegelijkertijd kranten, kwartetspelletjes en ansichtkaarten van het Nationaal Landschap Noordoost-Twente aan de bezoekers van de open dag uitgereikt. Er zijn geen kosten verbonden. Men kan zich tot dinsdag 5 mei opgeven.

Nationale Landschappen in Nederland
De Rijksoverheid heeft twintig Nationale Landschappen in Nederland aangewezen om er voor te zorgen dat de verschillen in het landschap worden behouden. Nationale Landschappen zijn de 'fraaiste staaltjes' landelijk gebied van Nederland. Noordoost-Twente heeft een bijna on-Nederlands landschap, gevormd door stuwwallen. Uit de stuwwallen ontspringen vele bronnen en beken. Op de hogere delen bevinden zich de akkerbouwgebieden van het oude landschap: de essen en de kampen. Nationaal Landschap IJsseldelta is eigenlijk Nederland in het klein. Het laat een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis zien. De strijd met en tegen het water zie je overal terug in het rijke Hanzeverleden en de polder Mastenbroek die sinds 1364 bestaat. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------