Civiele Bescherming - 9 mei, chemische decontamminatieoefening

06/05/2009 09:47

crisiscentrum

BRUSSEL 06.05.09 - Drie operationele eenheden van de Civiele Bescherming (Crisnée, Ghlin, Libramont) en meer dan 150 personen nemen nu zaterdag 9 mei 2009 deel aan een grootschalige chemische interventieoefening waarbij de inzet van de installatie voor massadecontaminatie vereist is.

In het kader van de noodplanning en het crisisbeheer is de Civiele Bescherming een hoofdrolspeler om de veiligheid van de bevolking te verzekeren. De Civiele Bescherming organiseert regelmatig oefeningen om haar interventieprocedures te testen. In het licht van de technologische evolutie en de bijhorende risico's, heeft de Civiele Bescherming zich immers gespecialiseerd in bijzondere interventietechnieken op het vlak van chemische en nucleaire gevaren, het vervoer van gevaarlijke stoffen, de eventuele gevolgen van terroristische aanslagen, enz. De bestrijding van (chemische, biologische, koolwaterstof- en nucleaire) vervuiling behoort bijgevolg tot haar vele taken.

De operationele eenheid van Crisnée heeft onlangs een installatie voor massadecontaminatie aangekocht. Tijdens de oefening van 9 mei, zullen andere eenheden van de Belgische Civiele Bescherming en verschillende bij de noodplannen betrokken overheden voordeel halen uit de zo opgedane expertise in zo waarheidsgetrouw mogelijke omstandigheden.


---

Info voor de pers:

De massadecontaminatieoefening vindt plaats op het parkeerterrein van Walexpo (site van de Foire Agricole de Libramont), rue des Aubépines 50 - 6800 Libramont.

Programma:

-13u30: onthaal van de gasten door Nicolas Tuts, Officier-dienstchef van de eenheid van Crisnée

-14u: Voorstelling van de decontaminatiemodule

-15u: Demonstratie van de installatie voor chemische en nucleaire decontaminatie

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel