SNN Samenwerkingsverband Noord-Nederland


SNN reageert positief op advies SER Noord-Nederland

Het SNN heeft, uit monde van waarnemend voorzitter de heer Max van den Berg, positief gereageerd op het advies dat de SER Noord-Nederland vanmorgen overhandigde op het provinciehuis Groningen. Het advies, getiteld Koers VAST, kan grotendeels gezien worden als een ondersteuning van door Noord-Nederland gemaakte keuzes maar bevat ook een aantal nieuwe aanbevelingen.
Het SNN en de SER hebben afgesproken elkaar in het najaar weer te ontmoeten. De zomermaanden benut het SNN om een beleidsantwoord voor te bereiden.

Koers VAST
De SER adviseert het SNN vooral vast te houden aan de huidige koers en te varen op Vasthoudendheid, Arbeid, Samenwerking en Trots. Dit advies neemt het SNN ter harte. Hoewel de SER vooral de sectoren energie en water benadrukt, wil het SNN ook de pieken sensortechnologie, agribusiness en healthy ageing blijvend meenemen in de ontwikkeling van de economische structuur.
Zeker ook heeft het SNN belang bij een nog betere samenwerking onderling om de belangen van het Noorden, zowel nationaal als internationaal te behartigen. Dit zal, meer nog dan voorheen, een belangrijk aandachtspunt worden voor de toekomst. Vooral samenwerking op inhoud heeft prioriteit en daar zal de nieuwe voorzitter zich, samen met de Commissarissen van Fryslân en Drenthe hard voor inzetten. De inzet op een nog betere samenwerking moet er toe leiden dat de provincies elkaar onderling meer gunnen als dat in het belang is van het Noorden.

Werkgelegenheid
Het SNN is blij met de aandacht van de SER voor werkgelegenheid. Dit staat in het huidige programma Koers Noord minder centraal dan tijdens de Kompasperiode. Nu ligt de nadruk meer op innovatie en kennis. Terecht wijst de SER op het belang van aansluiting van scholing en arbeidsmarkt.

Toerisme
De SER attendeert het SNN op mogelijke kansrijke kenniscombinaties, voornamelijk tussen de pieken (energie, sensortechnologie, watertechnologie en agribusiness). Een verrassend voorstel wordt gedaan naar het voorbeeld van het zorg innovatie forum, namelijk het toerisme innovatie forum. Het SNN zal dit voorstel serieus gaan bekijken.