Politie Noord- en Oost Gelderland

|     |Ermelo - Omgekomen kite-surfer afkomstig uit Barneveld    |

De kitesurfer die vrijdagmiddag 9 mei bij Strand Horst om het leven is gekomen betreft een 36-jarige man uit Barneveld.


De zwaar gewonde kitesurfer is een 28-jarige man uit 's-Hertogenbosch. Hij werd opgenomen in het Radboudziekenhuis in Nijmegen en is inmiddels buiten levensgevaar. Beide kitesurfers kwamen rond 16.30 uur tijdens een heftige bui met hevige windstoten in de problemen.


De 28-jarige werd, terwijl hij vanuit de waterlijn het strand opliep, door een windvlaag omhoog getrokken en over een toiletgebouw geblazen. Hij werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis in Harderwijk vervoerd en daarna overgebracht naar Nijmegen.


Het dodelijke slachtoffer werd even later door de bemanning van een helikopter van het KLPD (Korps Landelijke Politiediensten) in het water aangetroffen. Terwijl de waarnemer uit de heli sprong en direct hulp verleende werd het slachtoffer met een boot naar de wal gevaren en direct gereanimeerd.
Een traumaheli (Lifeliner 1 uit Amsterdam) is nog ter plaatse gekomen, maar ondanks alle geboden hulp is het slachtoffer ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.


Tijdens de zoekactie werden twee brandweerboten, de boot van de KNRM uit Elburg en helikopters van het KLPD en de Kustwacht ingezet. Later op de middag is er ook nog met een politiehond langs de rietkregen en vanuit een boot op het water gezocht naar mogelijke slachtoffers. Door de heftige wind waaiden lossen sufzeilen en kites over de snelweg de A28 het weiland in. Het verkeer ondervond daarvan geen problemen.
In totaal waren zo'n 40 hulpverleners op strand Horst actief.


-----------------------

(





(



---- --