Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ­ MELKWEG AMSTERDAM

LA EXCELENCIA ­ LA-33 ­ OSCAR D'LEON
De hotste, jonge salsagroepen en de koning van de salsa in mei en juni in de Melkweg In mei en juni haalt de Melkweg de twee beste salsabands van tegenwoordig naar Nederland en één van de grootste salsa-artiesten ter wereld. In mei zullen La Excelencia en LA-33 bewijzen waarom zij tot de meest relevante en hotte salsagroepen van nu behoren en in juni geeft niemand minder dan Oscar D'Leon in de Melkweg de aftrap voor een zwoele zomer.

La Excelencia · za 9 mei · Oude Zaal · 21.00 uur · 22,00 + lidm. Het tweede album `Mi Tumbao Social' van La Excelencia is bezig met een opmars om dé salsa-cd van 2009 te worden. Opererend vanuit New York werd de jonge salsaband in 2006 bekend met hun debuutalbum `Salsa con Consciencia'. De stedelijke invloeden zijn goed hoorbaar in hun rauwe, sociaal bewogen muziek zonder opsmuk, die teruggrijpt naar de klassieke jaren '70 salsa met Afrikaanse invloeden. Hoewel deze roots in het verleden liggen is het echter geen retromuziek, maar een authentieke benadering van de salsa dura met eigen composities en twee uitstekende leadzangers. Met hun motiverende live optredens laat La Excelencia de vonken van het podium vliegen en weet het publiek letterlijk en figuurlijk in beweging te zetten. De band treedt wereldwijd op en is nu eindelijk in Nederland te zien.
LA-33 · wo 20 mei · Oude Zaal · 21.00 uur · 22,00 + lidm. LA-33 is de hotste salsagroep uit Colombia van de laatste jaren. De Colombiaanse salsagroep heeft zich vernoemd naar een roemrucht ghetto uit Bogotà. Hun muzikale aanpak heeft hen een flinke dosis street credibility opgeleverd. Hun strakke en aanstekelijke arrangementen zetten het publiek in vuur en vlam. Hun debuutalbum `LA-33' was het best verkochte latin album in Nederland in 2005/2006. LA-33 verraste met hun originele, extraverte salsa met invloeden uit de gouden jaren '70, boogaloo, latin jazz en mambo. Met hun tweede album `Gozalo' vervolgen ze deze koers. De jonge twaalfkoppige band trad in Nederland een paar jaar geleden op tijdens Festival Mundial en Latin Village.
Oscar D'Leon · za 20 juni · The Max · 21.30 uur · 30,00 + lidm.

Oscar DŽLeon is de Venezolaanse koning van de salsa. Al ruim drie decennia staat de zanger, bassist en bandleider aan de top van de wereldwijde salsawereld. Zijn bijnaam ŽEl Sonero del MundoŽ (de improviseur van de wereld) dankt hij aan zijn onovertroffen spel op de staande bas. In 1975 scoorde hij met zijn toenmalige band La Dimensión Latina zijn grootste hit `Llorarás', dat een salsaklassieker is geworden. Inmiddels heeft Oscar D'Leon meer dan zestig cd's op zijn naam staan. Altijd staat hij garant voor kwaliteit en gaat voor de traditionele benadering van salsa met invloeden van andere Caribische stijlen als merengue en rumba.
Inmiddels is Oscar D'Leon de 65 gepasseerd is en moest hij in 2003 een optreden op het Amsterdam Roots Festival afzeggen wegens gezondheidsproblemen. Hier is hij inmiddels helemaal bovenop gekomen. Desondanks weerhoudt niets Oscar D'Leon ervan om te blijven touren. Deze doorgewinterde artiest leeft voor zijn publiek. Met zijn uitgebreide band staat hij garant voor een veelzijdig en swingend feest.