Hoe verbeeld je verdwenen poorten


Lezing van beeldend kunstenaar Lieuwe Wynia 9 mei 2009 in Het Utrechts Archief

UTRECHT, 20090428 -- Hoe verbeeld je verdwenen poorten? Dat is het onderwerp van de lezing van beeldend kunstenaar Lieuwe Wynia op zaterdag 9 mei van 14:30 - 15:30 uur in Het Utrechts Archief. Wynia heeft zich door talrijke bronnen laten inspireren om de zes oude poorten in de stad te reconstrueren. Deze middag vertelt hij over zijn aanpak.

De Utrechtse stadspoorten waren eeuwenlang van vitaal belang voor de stad. Ze werden in de 19e eeuw afgebroken waardoor ze uit het stadsbeeld verdwenen, maar gelukkig op papier bewaard bleven in honderden tekeningen en prenten. De poorten zijn weer tot leven gebracht in de nieuwe tentoonstelling in Het Utrechts Archief, Poorten der Verbeelding. Utrechtse stadspoorten herbouwd door Lieuwe Wynia. Van zijn hand zijn ze nu bijzondere bouwwerken, oorspronkelijk en vervreemdend.
De nieuwe poorten zijn bijzondere bouwwerkjes en beslist geen exacte reconstructies: Wynia: "Doordat elke poort een compilatie is van verschillende onderdelen uit vele tientallen afbeeldingen uit verschillende tijden, aangevuld met mijn eigen perspectieven kun je zeggen dat vrijwel niets meer klopt ten opzichte van de oorspronkelijke poorten. Ook zien ze er tamelijk ruïneus uit, refererend aan het feit dat ze afgebroken zijn. Toch is onmiddellijk te zien om welke poort het gaat omdat het hoofdgebouw klopt".

Tijdens de lezing Hoe verbeeld je verdwenen poorten? legt beeldend kunstenaar en free-lance ontwerper van tentoonstellingen uit hoe hij de verschillende poorten - te zien in transparante vitrines - gemaakt heeft, wat de ideeën achter zijn werk zijn en brengt hij de onzichtbare details van zijn bouwsels boven water. Ideeën die ook in voorafgaand werk te herkennen zijn en waarvan afbeeldingen getoond zullen worden.

Voorafgaand aan deze lezing kan er deel genomen worden aan de workshop BamboeBouwen. Van 12.00 - 16.00 uur wordt buiten op het plein een project gebouwd, dat groter en groter wordt, waarbij jong en oud kan meedoen. Ieder kan dan ervaren hoe moeilijk of makkelijk bouwen is. Na 16.00 uur kunnen de bouwsels opgehaald en neergehaald worden.



Tentoonstelling
Poorten der Verbeelding. Utrechtse stadspoorten herbouwd door Lieuwe Wynia
28 maart 2009 - 20 juni 2009

Het Utrechts Archief / Hamburgerstraat 28 / Utrecht
Dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur
Zondagen 10 mei en 14 juni 13.00 - 17.00 uur
Toegang gratis
www.hetutrechtsarchief.nl



Programma Zaterdag 9 mei

Hoe verbeeld je verdwenen poorten? Lezing door Lieuwe Wynia.
Aanvang 14.30 uur, toegang gratis

Workshop Poorten bouwen van bamboe
Aanvang 12.00 - 16.00 uur, toegang gratis





Ingezonden persbericht