Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Koninklijke start biënnale in Bijlmer
Koningin opent internationale kunstmanifestatie Open Source Amsterdam

Amsterdam, 9 april 2009 - Hare Majesteit de Koningin opent zaterdag 9 mei 2009 de eerste internationale kunstmanifestatie in de openbare ruimte van Amsterdam. Open Source Amsterdam is de titel van dit unieke evenement, dat plaatsvindt in de Bijlmermeer. Van 9 mei t/m 11 juli vormen 16 kunstwerken van 15 kunstenaars uit buiten- en binnenland, internationaal gevestigd en aanstormend talent, een drie kilometer lange kunstroute tussen NS station Bijlmer-ArenA en metrostation Kraaiennest. Na 11 juli blijven vijf werken staan, deze vormen de start van een collectie internationale kunst in de openbare ruimte van de Bijlmer. Deze collectie wordt aangevuld met werken uit de volgende biënnale in 2011. Koningin Beatrix zal als eerste de bijzondere kunstroute betreden.

Unieke werken voor een unieke locatie
Kunstenaars uit buiten- en binnenland zijn bereid en enthousiast gevonden om speciaal voor Open Source Amsterdam een locatie uit te zoeken op de route tussen NS station Bijlmer-ArenA en metrostation Kraaiennest. De weidse openbare ruimte, de geschiedenis en transformatie van de Bijlmer, bleken een goede sales-pitch om de -veelal internationaal veel gevraagde- kunstenaars te strikken. Het gaat dus om unieke werken die op 9 mei voor het eerst getoond worden aan het (internationale) publiek. Na afloop van de kunstmanifestatie op 11 juli, blijven vijf werken staan. Deze werken vormen de start van de kunstcollectie Straat van Sculpturen en worden om de twee jaar aangevuld met nieuwe werken uit nieuwe manifestaties.

The Bijlmer Spinoza-Festival
Een bijzonder kunstwerk is het paviljoen van de Zwitserse kunstenaar Thomas Hirschhorn. Hij bouwt samen met lokale bewoners een paviljoen waarin gedurende de kunstmanifestatie dagelijks voorstellingen, lezingen, debatten en discussies worden gehouden met en door internationaal bekende filosofen, lokale theatermakers, bewoners, publiek en mensen uit de kunstwereld. The Bijlmer Spinoza-Festival is de linking pin met My Name is Spinoza ­ de gelijktijdige Amsterdamse manifestatie omtrent de wereldberoemde filosoof.

24/7 toegankelijk en gratis
De kunstwerken van Open Source Amsterdam zijn gratis toegankelijk en op elk moment van de dag, zeven dagen in de week, te bezoeken. Een speciaal informatiepunt, gesitueerd in het kunstwerk ZIEZO van Peter Stel, bij metrostation Kraaiennest, is alle dagen geopend van 10:00 tot 17:00. Speciale rondleidingen zijn op aanvraag beschikbaar. Op de website www.opensourceamsterdam.nl komt alle informatie over de programmering van Open Source Amsterdam en culturele partners te staan.

Culturele randprogrammering en interactie met andere kunstevenementen Open Source Amsterdam staat niet op zichzelf. Zo organiseren vele culturele instellingen in Amsterdam Zuidoost voorstellingen en programma's tijdens Open Source Amsterdam. Daarnaast is er een link met andere kunstevenementen in die periode zoals bijvoorbeeld het Tijdelijk Museum, Art Amsterdam en My Name Is Spinoza. Ook komt de De Bouwkeet van het Stedelijk Museum naar Zuidoost.

Publiek van harte welkom bij opening
De feestelijke opening vindt plaats op 9 mei 2009, vanaf 9.30 uur tot 12.00 uur nabij metrostation Kraaiennest. Publiek is vanzelfsprekend van harte welkom. Meer informatie volgt op de website www.opensourceamsterdam.nl

Over de kunstenaars
Amalia Pica (1978, Argentinië) James Beckett (1977, Zimbabwe), Michael Beutler (1976, Duitsland), Sanja Medic (1974, Servië), Hadassah Emmerich (1974, Nederland), Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla (1974, USA/ 1971, Cuba), Jennifer Tee (1973, Nederland), Nicky Zwaan (1971, Burkina Faso), Chikako Watanabe (1969, Japan), Pascale Marthine Tayou (1967, Kameroen), Rob Voerman (1966, Nederland), Peter Stel (1964, Nederland), Thomas Hirschhorn (1957, Zwitserland), het collectief Vinger.nl en Urban Alliance (Nederland) werken mee aan Open Source Amsterdam. Het thema van Open Source Amsterdam is 'heden verleden, toekomst.' Iedere deelnemer laat zich op eigen wijze inspireren door de unieke omgeving en bevolking van de Bijlmer, ooit ontstaan uit de utopie van de ideale, beheersbare samenleving. "Van Thomas Hirschhorn die samen met omwonenden The Bijlmer Spinoza-Festival vormgeeft, tot Peter Stel die met een gevelsculptuur winkelcentrum Kraaiennest 'verpakt': Open Source Amsterdam wil een levendig en divers beeld opleveren voor kenner, liefhebber en leek," aldus curator Helga Lasschuijt.

Over het initiatief
Initatiefnemers voor deze ongewone manier van kunst verzamelen en dit unieke project in Amsterdam Zuidoost zijn mensen die wonen en/of werken in de Bijlmer, van de Bijlmer houden en van kunst houden. Zij bedachten een plan, wonnen een prijs en hebben vervolgens gedurende vier jaar tijd hun droom invulling gegeven en zien deze op 9 mei in vervulling gaan. De initiatiefnemers hebben een stichting opgericht, de Straat van Sculpturen. De Raad van Toezicht van de stichting, bestaat uit Duco Stadig, voormalig wethouder Ruimtelijke Ordening in Amsterdam, Rudi Fuchs, voormalig directeur van het Stedelijk Museum, Tom Swaan, voormalig CFO bij ABN-AMRO en Louise Gunning, voorzitter van de raad van bestuur van het AMC.

Open Source Amsterdam wordt ook ondersteund door o.a. Charles Esche, directeur Van Abbemuseum Eindhoven; Els Swaab, voorzitter van de Raad voor Cultuur; Gijs van Tuyl, directeur Stedelijk Museum Amsterdam; Job Cohen, burgemeester van Amsterdam; Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland en (oud)Bijlmer prominenten zoals Elvira Sweet, voorzitter stadsdeel Amsterdam Zuidoost, Noraly Beyer en Mavis Carrilho.

De volgende sponsors maken de collectie Straat van Sculpturen en de eerste manifestatie Open Source Amsterdam mogelijk:
* Hoofdsponsors: Rochdale, De Key)Principaal, De Europese Unie, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuidoost, Zuidoost Nergens Anders.
* Mediasponsor: Het Parool

* Sculptuursponsors: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Bouwfonds Ontwikkeling, Projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer
* Open Source Amsterdam sponsors: VSBfonds, Ymere, Schiphol Group, Prins Bernhard Cultuurfonds, Cultuurfonds Bouwfonds, Gemeente Amsterdam
* Open Source Amsterdam subsponsors: SKOR /My Name Is Spinoza, Delta Forte, SNS REAAL Fonds, BAM Groep NV, Bureau Broedplaatsen, VenhoevenCS Architecten, Purpura pure pr, Stichting JAM, Pro Helvetia, CBK Zuidoost
* Bedrijfsvrienden, vele particuliere vrienden en de Bijlmer Bewoners Raad.

Noot voor de redactie /