Ingezonden persbericht


Parallax
performance van Zhana Ivanova bij Mediamatic

Amsterdam 29 april 2009 - De performance Parallax van de Bulgaarse kunstenaar Zhana Ivanova is op 13, 14 en 15 mei 2009 om 21.30 uur te zien bij Mediamatic. In Parallax voltrekken twee schijnbaar op zichzelfstaande voorstellingen zich tegelijkertijd op hetzelfde podium. Uiteindelijk valt alles op zijn plek en ontstaat er een samenhangende performance: Parallax. De performance wordt voor het eerst in Nederland uitgevoerd. De internationale première is vandaag in Frankfurt tijdens het Plateaux performance Festival.

Parallax en de interactieve tentoonstelling WatSpinoza? (9 mei t/m 28 juni 2009), zijn onderdeel van een serie bijdragen van Mediamatic aan de kunstmanifestatie My Name is Spinoza.

Parallax
Een parallax is "een ogenschijnlijke verplaatsing van een object, veroorzaakt door verandering van positie van de waarnemer". Zhana Ivanova (Bulgarije, 1977) gebruikt voor haar performance de principes van muziekcompositie en filmmontage. Herkenbare filmgenres komen terug in de performance. Het publiek kan Parallax vanuit twee verschillende perspectieven aanschouwen. Deze situationele invloed op de waarneming, en vragen over de pseudo-vrijheid van de maatschappij zijn ook terug te vinden in Spinoza's geschriften.

Op 13, 14 en 15 mei 2009 wordt Parallax live uitgevoerd bij Mediamatic door 4 professionele performers: Mariangela Tinelli, Tashi Iwaoka, Hanin Msellek en Marianne Langenegger. De internationale première vindt op 29 april 2009 plaats tijdens het Plateaux performance festival in Frankfurt. In samenwerking met Frascati zijn de performances van Zhana Ivanova en die van twee andere Plateaux-kunstenaars, Violetta Perra en Andreas Bachmair, in Amsterdam te zien tijdens het Plateaux Goes Amsterdam Festival.

Re: Parallax, onderdeel van de interactieve tentoonstelling WatSpinoza? Vanaf 13 mei start bij Mediamatic ook een een her-uitvoering, een re-enactment van Parallax, die Re:Parallax heet. Amsterdammers en andere belangstellenden zijn de acteurs. Zij krijgen exacte aanwijzingen van de kunstenaar over hun pose en gelaatsuitdrukking. Bezoekers voegen zelf foto's toe aan een groeiend online fotoarchief met beelden van de performance. Uit alle foto's wordt een stop-motion film gemonteerd die in de tentoonstelling WatSpinoza? te zien zal zijn.

Locatie / Tickets / Reserveren
Parallax vindt plaats op de Vijzelstraat 68 in Amsterdam. Reserveren via de Mediamatic website http://www.mediamatic.net/parallax Toegang is ¤ 15 voor een combiticket i.s.m. Frascati. Dit ticket is inclusief toegang tot Parallax (aanvang 21.30 uur) in combinatie met een performance van twee andere Plateaux-kunstenaars, Violetta Perra of Andreas Bachmair die om 20.00 uur (!) begint bij Frascati WG (M.v.B. Bastiaansestraat 54 in Amsterdam).

Zhana Ivanova
Zhana Ivanova is performance kunstenaar. Ze studeerde aan de Queen Mary University College, London en bij DasArts, Amsterdam. Ivanova onderzoekt in haar werk de structuren en systemen die schuilgaan achter het dagelijks leven.

Onderdeel van My Name is Spinoza Manifestatie
De performance Parallax en de tentoonstelling Re:Parallax vormen samen met andere Spinoza activiteiten van Mediamatic het project WatSpinoza? Dit is de Mediamatic bijdrage aan de kunstmanifestatie 'My Name is Spinoza' (www.spinozamanifestatie.nl) die op 8 mei om 16.00 uur van start gaat. Deze kunstmanifestatie biedt een platform aan kunstenaars, kunstinstellingen en publiek om het filosofische gedachtegoed van Spinoza en de onderwerpen waarover hij schreef op een prikkelende manier onder de aandacht te brengen.

U bent van harte uitgenodigd om de performance Parallax bij te wonen. Reserveren van een persplaats, aanvullende informatie, beeldmateriaal en interviews met Zhana Ivanova via Michel Langendijk van Mediamatic, 020 - 6389901 en pers@mediamatic.net Of neem contact op met Willem Velthoven, directeur van Mediamatic 06 - 81150608

De manifestatie My name is Spinoza is een initiatief van de Amsterdamse Spinoza Kring, conceptontwikkeling en organisatie door SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte), in samenwerking met Stichting Spinoza Centrum Amsterdam

---------------------------------------
Michel Langendijk
---------------------------------------
Mediamatic.net (art)
---------------------------------------
Vijzelstraat 68
---------------------------------------
1017 HL Amsterdam
---------------------------------------
m +31 (0)6 4096 3010
---------------------------------------
t +31 (0)20 638 9901
---------------------------------------