Nederlands fotomuseum


Door de lens van...

9-05-2009 - 10-05-2009
10:30 tot 16:30 uur
Zin om een weekend lang met het Nederlands Fotomuseum samen te fotograferen? Het fotomuseum heeft drie fotografieweekenden georganiseerd waarvan dit de tweede is. De aandacht gaat dit jaar uit naar straatfotografie.

U kunt zich op beide dagen opgegeven voor een van de twee onderstaande workshops. De workshops vinden gelijktijdig plaats, u kunt per dag dus slechts één workshop volgen.

workshop straatfotografie
door de lens van Robert Frank en Ed van de Elsken

Dit programma zal starten met een korte rondleiding in de tentoonstellingen Paris Robert Frank en Parijs! Ed van der Elsken. De museumdocent zal dieper in gaan op het leven van Robert Frank, zijn beroemde boek The Americans dat dit jaar precies vijftig jaar geleden in de Verenigde Staten verscheen. Hij fotografeerde op een intuïtieve manier, niet zelden zonder door de lens te kijken. Frank verkoos inhoud boven gangbare schoonheid, wat aanvankelijk voor veel onbegrip en kritiek zorgde.

Na de lunch gaat u onder begeleiding van museumdocent en fotograaf Rens Horn zelf de straat op om een persoonlijk beeld van de hedendaagse samenleving vast te leggen. Aan het einde van de middag selecteert u hieruit foto's die u in de groep zult presenteren en bespreken.

UPL001503280
Ed van der Elsken | Amerikaanse toeristen fotograferen kinderen, Zuid-Afrika (z.j.)

workshop ensceneren
door de lens van Otto Snoek.

Ook deze dag zal starten met een prikkelende rondleiding, ditmaal in de tentoonstelling WHY NOT. De foto's van Otto Snoek bewijzen ons dat de werkelijkheid kleurrijk en betekenisvol genoeg is om onvervalst in beeld te brengen. Na een korte introductie met voorbeelden gaat u samen met fotograaf Erik Schilt vanuit het Nederlands Fotomuseum op weg naar uw werkterrein, het centrum van Rotterdam.

Aan het einde van de middag selecteert u hieruit een aantal foto's dat u in de groep zult presenteren en bespreken. Tijdens dit programma verlegt u de grenzen van de werkelijkheid door in te grijpen in het straatbeeld. U kiest een camerastandpunt en enscenering, zodat u een prikkelende werkelijkheid creëert die even geloofwaardig is als de realiteit maar toch niet waar. Alles met fotografische technieken, dus zonder Photoshop!

aanvangstijden
10.30 ontvangst met koffie en thee
11.00-16.30 workshops

benodigdheden

- Uw digitale camera

- Geheugenkaarten

- Accu's en/of batterijen

- Uw eigen camerakabel

U hoeft niet per se een digitale spiegelreflexcamera mee te nemen, een compactcamera is ook prima. Het belangrijkst is dat u de camera kunt bedienen. De workshopdocenten kunnen deelnemers op verschillende niveau's begeleiden.

kosten
Per workshop: EUR25,00 inclusief museumentree, lunch en koffie bij aankomst

toegangsbewijs
Vanaf 10 april 2009 kunt u een entreebewijs kopen via de webwinkel op deze website. Na betaling ontvangt u een betalingsbevestiging die gelijk uw toegangsbewijs is. Voor iedere workshop geldt een maximum van 15 deelnemers.