Stadsdeel Amsterdam Zuidoost



---

Tentoonstelling toont verdiensten Europese subsidies

4 mei 2009
In de expositieruimte van de internationale kunstmanifestatie Open Source Amsterdam, zal van 9 mei tot 11 juli een fototentoonstelling te zien zijn van een selectie van de Europese projecten in Zuidoost. De kunstmanifestatie is een van de projecten die mede door een bijdrage vanuit Europa tot stand is gekomen.

Naast de grootscheepse stedelijke vernieuwing die zich sinds 1992 in de Bijlmermeer voltrekt, investeert het stadsdeelbestuur ook fors in de bewoners van Zuidoost. Om de sociaaleconomische positie van de bewoners te verbeteren wordt dan ook nadrukkelijk een beroep gedaan op Europese geldstromen om achterstanden in te lopen.

Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet: "De fototentoonstelling laat goed zien dat we naast de enorme investering in stenen ook nadrukkelijk investeren in de bewoners van het stadsdeel. Juist deze mix maakt dat Zuidoost de afgelopen jaren op tal van terreinen een sprong voorwaarts heeft weten te maken. Zonder de Europese investering hadden we dit niet zo snel kunnen realiseren."

Zuidoost heeft met het Europese Doelstelling 2 programma de afgelopen 8 jaar 32 projecten uitgevoerd waarmee vooral bewoners kansen zijn geboden om zichzelf te ontplooien. Dit door bijvoorbeeld een eigen onderneming te starten of om een betere positie te krijgen op de arbeidsmarkt. Een mooi voorbeeld is het Ondernemershuis Zuidoost. Een centrale plek in Zuidoost waar startende ondernemers met raad en daad worden ondersteund. Inmiddels zijn in het hele land dergelijke ondernemershuizen ontstaan.

Het Doelstelling 2 programma is ook gebruikt om voorzieningen te realiseren die aansluiten bij de behoeften van de bewoners. Voorbeelden van dergelijke voorzieningen zijn de projecten waarmee goedkope bedrijfsruimten voor kunstenaars of ondernemers zijn gerealiseerd. Maar ook multifunctionele ruimtes waar maatschappelijke organisaties een plek hebben gevonden bijvoorbeeld in combinatie met kerkzalen voor de geloofsgemeenschappen.

De internationale kunstmanifestatie Open Source Amsterdam vindt van 9 mei t/m 11 juli plaats in Amsterdam Zuidoost. 18 kunstwerken van 15 kunstenaars vormen een drie kilometer lange kunstroute tussen NS station Bijlmer ArenA en metrostation Kraaiennest. De expositieruimte van Open Source bevind zich op het dak van de parkeergarage Kleiburg, naast metrostation Kraaiennest.
Flyer

---