Provincie Antwerpen


Grootschalige rampenoefening op de terreinen van het Provinciaal Instituut voor Brandweer en Ambulanciersopleiding

Zaterdag 9 mei - 10 tot 13.30 uur - Ranst

Op zaterdag 9 mei organiseert het Provinciaal Instituut voor Brandweer en Ambulancieropleiding vzw (PIBA) zijn jaarlijkse grootschalige rampoefening. Verschillende brandweerkorpsen, ziekenwagens van het Rode Kruis en uit private organisaties, leden van de federale politie, studenten van de provinciale politieschool, medewerkers van de civiele bescherming en de lokale politie van Antwerpen verlenen hiervoor hun medewerking.

Deze oefening kadert in de opleiding van de studenten die het Postgraduaat Rampenmanagement* volgden en geeft hen de gelegenheid om de leerstof aan de praktijk te toetsen. Zij zullen tijdens deze multidisciplinaire oefening, door optimale samenwerking en kennis, moeten trachten een groot aantal slachtoffers te evacueren en te verzorgen en de ramp op organisatorisch en administratief vlak af te handelen. Ook de relatie met de pers zal op die dag getest worden.

Gedeputeerde Bart De Nijn: "Dankzij de nadruk die gelegd wordt op het multidisciplinaire karakter van de oefening en het groot aantal slachtoffers kan deze oefening gerust uniek genoemd worden voor Vlaanderen. De provincie Antwerpen staat vooraan in het investeren in veiligheid, o.a. in de opleiding van hulpdiensten."

Omdat het hier in de eerste plaats een oefening betreft voor de cursisten van het postgraduaat rampenmanagement kunnen wij in dit stadium tot onze spijt nog geen details vrijgeven over de inhoud van de oefening zelf, door het feit dat wij op de medewerking van meer dan 200 mensen en materiaal van alle hulpdiensten kunnen rekenen, mogen wij wel stellen dat spectaculaire beelden gegarandeerd zijn. Deze oefening werd daarenboven erkend als provinciale rampoefening.

Deze oefening start om 10 uur en zal eindigen rond 13.30 uur.


*De cursus Postgraduaat Rampenmanagement heeft tot doel een gespecialiseerde opleiding aan te bieden die specifiek gericht is op diegenen die betrokken worden bij incidenten op grote schaal. Deze opleiding wordt georganiseerd door het Piba in samenwerking met Universiteit Antwerpen. De opleiding richt zich tot artsen, verpleegkundigen, bevelvoerders brandweer en politie, veiligheidsverantwoordelijken van bedrijven en beleidsverantwoordelijken van de verschillende bestuursniveaus. Na het volgen van deze opleiding hebben de deelnemers niet alleen meer inzicht in de problematiek van de complexe samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten bij rampenbestrijding, maar zijn zij tevens in staat hierbij een actieve rol te spelen.

Praktische info
wanneer:
zaterdag 9 mei 2009 van 10 tot 13.30 uur
waar:
PIBA, Oostmalsesteenweg 75, 2520 Emblem (Ranst), 03/205 19 50 Voor een gedetailleerde wegbeschrijving www.piba.be

Bevestiging
Om veiligheidsredenen is de oefening enkel toegankelijk na toestemming van de organisatie. Pers gelieve zich aan te melden aan de balie van het hoofdgebouw. Of indien mogelijk uw komst vooraf door te geven aan Pascale Buytaert.

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Bart De Nijn, N-VA
tel. 03 240 52 60

Perscontact:
Pascale Buytaert
Coördinator medische opleidingen
tel 03 205 19 66, gsm 0476 24 61 93
pascale.buytaert@piba.provant.be