Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders spreekt Zuma, Mandela en Tsvangirai bij inauguratie

09 mei 2009 | Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft zojuist in Pretoria de inauguratie van Jacob Zuma als nieuwe president van Zuid Afrika bijgewoond. Bijna alle Afrikaanse staatshoofden en een aantal Europese collega's van Koenders waren bij de inauguratie aanwezig.

De ceremonie werd in heel Afrika op de voet gevolgd, omdat de politieke en economische ontwikkelingen in Zuid Afrika grote gevolgen hebben voor de rest van Afrika. "De aanwezigheid van voormalig president Nelson Mandela bij de inauguratie is van grote symbolische waarde. Hij is en blijft de vader van de natie", aldus Koenders, die en marge van de inauguratie gesprekken had met Jacob Zuma, Nelson Mandela en Morgan Tsvangirai. "De aanwezigheid van Nederland werd door hen allen op grote prijs gesteld. Nederland wordt als kritische vriend van Afrika zeer gewaardeerd."

Zuid Afrika heeft zwaar te lijden onder de financiële en economische crisis. Koenders: "Het is nu heel belangrijk dat Zuma zich daadwerkelijk richt op de bestrijding van de enorme werkloosheid en armoede in Zuid Afrika, waar 40 procent van de bevolking van minder dan twee dollar per dag moet rondkomen. Wij zullen Zuma "kritisch" volgen, met name op het terrein van democratie, de vrijheid van pers en meningsuiting, en anticorruptie."

De minister sprak met oppositieleider Helen Zille over het belang van een sterke oppositie in Zuid Afrika. Ook sprak Koenders met premier Tsvangirai van Zimbabwe: "Ik heb duidelijk gemaakt dat Nederland alleen steun kan verlenen als de regering van Zimbabwe politieke vluchtelingen vrijlaat en hervormingen doorzet." Minister Tsvangirai gaf aan dat hij dinsdag met "ijkpunten" zou komen om samenwerking mogelijk te maken. "Ik heb daarover Europees overleg georganiseerd", aldus Koenders.

Direct na de inauguratie vertrok Koenders naar Elandsdoorn, op twee uur rijden van Pretoria, alwaar hij een Nederlandse HIV/AIDS-kliniek zal bezoeken die door Nederland financieel wordt gesteund. Later dit weekend voegt Koenders zich in Kaapstad bij staatssecretaris Heemskerk (Handel). Samen zullen zij komende week een handelsmissie leiden van zo'n 40 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in Zuid Afrika en Mozambique.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl