Tweede Kamer der Staten Generaal

Het tweejaarlijkse Studentenparlement wordt op vrijdag 15 mei 2009 in de plenaire zaal van de Tweede Kamer gehouden. De Tweede Kamer biedt die dag de gelegenheid aan alle rechtenfaculteiten in Nederland om het parlement zelf te ervaren. Aan het studentenparlement doen verschillende universiteiten mee.
D66-Kamerlid Boris van der Ham zit het studentenparlement voor.

De `fracties' bestaan uit studenten van diverse Nederlandse rechtenfaculteiten. Zij krijgen de politieke kleur van een fractie uit de Tweede Kamer toegewezen. De `regering' bestaat uit staatsrechtdeskundigen en hoogleraren. Tijdens het Studentenparlement staat een fictief wetsvoorstel centraal. Dit jaar betreft het wetsvoorstel: `vermelding van het lidmaatschap van Nederland van de Europese Unie in de Grondwet, met de gelijktijdige verankering van de voorrang van Europees recht'.

De winnende fractie wordt aan het einde van de dag aangewezen door een jury. De jury bestaat uit de staatsrechtgeleerde prof. dr. Wim Voermans, politicoloog en oud-fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer prof. dr. Joop van den Berg en politiek redacteur van de NOS, Margreeth Boer.