Rijksmuseum


"De bocht van de Herengracht" te zien in Rijksmuseum

De bocht van de Herengracht (1671-72) van Gerrit Berckheyde is vanaf dinsdag 12 mei voor het eerst te zien in het Rijksmuseum. Meteen na de aankoop in september 2008 werd het schilderij getoond als een van de hoogtepunten op de succesvolle tentoonstelling Bewonder de stad in het Mauritshuis in Den Haag. Vervolgens is het tot 3 mei te zien geweest in The National Gallery in Washington. De verwerving van het schilderij vond plaats dankzij de genereuze steun van Royal Dutch Shell aan het Nationaal Fonds Kunstbezit en steun van de BankGiro Loterij.

Vorige maand verschenen berichten in de media dat de Amerikaanse bank JPMorgan Chase een aanspraak op het schilderij claimt te hebben. Het schilderij is echter op het afgesproken tijdstip naar Nederland teruggekeerd zonder dat er een procedure is gevoerd.

Het schilderij van de 17de-eeuwse schilder Gerrit Berckheyde is een van de hoogtepunten van het Nederlands stadsgezicht. Voorgesteld is het rijkste deel van de grachtengordel in Amsterdam dat al eeuwen bekend staat als De Gouden Bocht. Het schilderij verbeeldt op indringende wijze het meest gelaagde stedenbouwkundige project in de 17de eeuw. De heldere kleuren, het scherpe contrast tussen de in schaduw gehulde, pas verrezen stadspaleizen en de zonovergoten blinde muren van de nog niet bebouwde kavels geven De bocht van de Herengracht een serene, tijdloze bijna moderne, abstracte kwaliteit. Behalve gedetailleerd is het ook bijzonder verhalend geschilderd, waardoor het zowel historisch, als kunsthistorisch van groot belang is.