UMC Utrecht


Lichtbehandeling huidziekte kan thuis

Patiënten kunnen hun huidziekte psoriasis thuis behandelen met licht uit een UV-B-lamp. Dit is net zo effectief en veilig als lichtbehandeling in het ziekenhuis, maar patiënten vinden de thuisbehandeling praktischer en prettiger. Dat schrijven dermatologen van het UMC Utrecht in het tijdschrift British Medical Journal van 8 mei. Veel huidartsen durfden tot nu toe de behandeling niet aan patiënten over te laten.

Voor het onderzoek verdeelt arts en epidemioloog Mayke Koek van het UMC Utrecht bijna tweehonderd patiënten uit veertien ziekenhuizen met de huidziekte psoriasis in twee groepen. Patiënten in de thuisbehandelgroep krijgen thuis een UV-B-lamp en een verpleegkundige komt eenmalig langs om instructies te geven. De patiënten moeten drie tot vier maal per week onder de lamp staan. De andere helft van de patiënten ontvangt dezelfde zorg in het ziekenhuis, daarvoor moeten ze twee tot drie keer per week langskomen.

Na acht tot tien weken analyseert Koek de effectiviteit en veiligheid van de behandeling en de patiënttevredenheid. In beide groepen werkt de behandeling even goed: de ernst van de psoriasis is in beide groepen sterk verminderd.Ook zijn beide behandelingen even veilig. Maar patiënten in de thuisbehandelgroep vinden de behandeling minder belastend en zijn tevredener met de behandeling.

"Onze resultaten laten duidelijk zien dat thuisbehandeling met UV-B-lampen een goed alternatief is voor behandeling met UV-B in het ziekenhuis", stelt Koek. "Maar de huidige psoriasis-richtlijn adviseert om terughoudend te zijn met het voorschrijven van lichtbehandeling thuis. Wij vinden dan ook dat de richtlijn aangepast moeten worden."

Koek: "Lichtbehandeling in het ziekenhuis kost de patiënt veel tijd, en vindt bovendien meestal tijdens kantooruren plaats. Vooral voor werkende mensen is dat vaak een probleem. Thuisbelichting lost dit probleem op en bespaart de patiënten veel tijd en ongemak. In het buitenland speelt vaak mee dat psoriasispatiënten in dunbevolkte gebieden vaak geen lichtbehandeling kunnen krijgen omdat de afstand tot het ziekenhuis te groot is. Thuisbelichting is dan een ideale oplossing."

Al sinds de jaren zeventig kunnen patiënten psoriasis thuis behandelen met UV-lampen. Maar omdat veel huidartsen denken dat het gevaarlijker is - door onjuiste dosering zouden bijvoorbeeld meer bijwerkingen kunnen optreden - heeft de thuisbehandeling met licht nooit veel terrein gewonnen. Psoriasis is een veelvoorkomende huidziekte die rode, schilferende en jeukende plekken op de huid veroorzaakt. In Nederland kampen ongeveer 350.000 mensen met de chronische aandoening.

Mayke Koek voerde het onderzoek uit onder begeleiding van dr. Vigfús Sigurdsson en prof. dr. Carla Bruijnzeel-Koomen van de afdeling Dermatologie van het UMC Utrecht en prof. dr. Erik Buskens van het Julius Centrum en het UMC Groningen. ZonMW subsideerde het onderzoek.

Meer informatie:
UMC Utrecht
afdeling patiëntenservice
088 - 755 6208
vrijdag 8 mei 2009