Economische missie naar Zuid-Afrika en Mozambique van 10 - 17 mei 2009

19/02/2009 14:27

EVD

Van 10 - 17 mei 2009 organiseert de EVD in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken een economische missie naar Zuid-Afrika (Kaapstad en Johannesburg) en Mozambique (Maputo en Beira). Deze missie staat onder leiding van minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken.

Deelname aan de missie staat open voor bedrijven uit de sectoren water (afvalwaterzuivering en drinkwatervoorziening) en corridorontwikkeling (havenontwikkeling, luchthavenontwikkeling, transport- en personenvervoersystemen, inclusief infrastructuur en logistiek rondom WK voetbal 2010).

Voorlopig programma

Tijdens de missie wordt een bezoek gebracht aan de steden Kaapstad, Johannesburg, Maputo en Beira. Programma-onderdelen zijn:


- (individuele) matchmaking, gesprekken met potentiële zakelijke contacten in Kaapstad, Johannesburg en Maputo. Hierbij worden ook actief bedrijven benaderd uit bijvoorbeeld Durban om tijdens de matchmaking in Kaapstad of Johannesburg aanwezig te zijn;


- Holland Trade Dinners en netwerkrecepties, waarbij u de mogelijkheid heeft om uw bestaande zakenrelaties uit te nodigen;


- seminar water (Kaapstad) en seminar corridorontwikkeling (Johannesburg);


- gezamenlijke (bedrijfs)bezoeken in Mozambique zoals bijvoorbeeld de haven in Beira of Xai-Xai waterproject;


- activiteiten ter promotie van Nederland als aantrekkelijk investeringsland: Holland branding;


- debriefings in aanwezigheid van bewindspersonen.

Deze missie biedt de ondernemer de gelegenheid om in contact te komen met potentiële zakenpartners. De aanwezigheid van de minister van Ontwikkelingssamenwerking en de staatssecretaris van Economische Zaken geeft bedrijven een unieke kans om op hoog niveau contacten te leggen en uit te bouwen.

Waarom naar Zuid-Afrika?

In verband met het WK voetbal 2010 en 'beyond' staan er veel concrete investeringen op de planning in Zuid-Afrika. Hoewel Zuid-Afrika niet immuun is voor de wereldwijde economische neergang, zorgen juist deze investeringen voor een flinke economische impuls.

Net als Nederland is Zuid-Afrika een belangrijke toegangspoort met corridorverbindingen naar de omliggende landen. De verwachting is dat miljarden aan investeringen de komende jaren hun weg vinden richting deze sectoren. De kans om Nederlandse onderscheidende kennis en technologie te positioneren.

Voor water ligt de grootste uitdaging en prioriteit voor Zuid-Afrika in de deelsector watertechnologie. Gezamenlijk optrekken van overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen is hierin essentieel. Zaken als het ontwikkelen van publiek-private samenwerkingsverbanden, capacity building en het leveren van apparatuur bieden vele kansen. Deze missie biedt volop mogelijkheden om expertise en producten onder de aandacht te brengen en bij te dragen aan de Zuid-Afrikaanse uitdaging om de watersector een nieuwe impuls te geven.

Waarom naar Mozambique?

De havens in Mozambique, waaronder Maputo en Beira, vormen belangrijke startpunten van de verbindingswegen, de zogenaamde corridors. Met ondersteuning van internationale financiële instellingen vinden grootschalige investeringen plaats in de havens, luchthavens en achterlandverbindingen. Dit leent zich bij uitstek om Nederlandse expertise en technologie op dit terrein onder de aandacht te brengen bij investeerders en beleidsvormers.

De uitdagingen op het terrein van water zijn groot. Water is dan ook een aandachtsgebied waarop door Ontwikkelingssamenwerking sterk wordt ingezet. Onderwerpen als Water Supply & Sanitation, Integrated Water Resource Management, en Capacity Building vragen alle aandacht.

Vóór woensdag 25 maart 2009 kan men zich aanmelden via de website van de EVD: www.evd.nl/missies/zuidafrika

De kosten van deelname bedragen 750 euro per bedrijf. Reis- en verblijfkosten, tolken en eventuele bijkomende kosten in het kader van de individuele matchmaking (bijvoorbeeld individueel transport) zijn voor eigen rekening.


---





http://www.evd.nl/missies/zuidafrika