Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Gemaal De Keulevaart en molen Bonrepas 10 mei geopend voor publiek

Publicatiedatum : 8 april 2009

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is op zaterdag 10 mei één van de deelnemers aan de nationale molen- en gemalendag. Tijdens deze jaarlijks terugkerende dag openen diverse gemalen en molens in Nederland hun deuren voor belangstellenden.
Tussen 10.00 en 16.00 uur kunt u gemaal De Keulevaart aan de Provincialeweg Oost 115 in Haastrecht bezoeken. De molen Bonrepas aan de Bonrepas 1a in Vlist, is geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Molen Bonrepas

Molen Bonrepas is een wipwatermolen die aan het eind van de 16e eeuw is gebouwd en in 2004 is gerenoveerd. Het is de enige molen die in eigendom is van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Wipwatermolens bezitten een kap die door het draaien van de wieken op en neer gaat.

Voordat (stoom)gemalen hun functie overnamen, hielden ruim veertig molens de waterstand in de Lopikerwaard op peil. Molen Bonrepas bemaalde de polders Bonrepas (plaatselijk ook bekend als Boenderpas) en Noord Zevender. Het water werd uitgeslagen op de Vlist.

Gemaal De Keulevaart

Gemaal De Keulevaart is in 1990 in gebruik genomen. Met de komst van De Keulevaart werden zeven kleinere gemalen overbodig. De Keulevaart heeft twee pompen, ieder met een capaciteit van 160 m3/minuut. Het gemaal bemaalt de noord/westhoek van de polders van de Lopikerwaard, in totaal ca. 3.300 hectare. De Lopikerwaard wordt vandaag de dag droog gehouden door vier gemalen: De Keulevaart bij Haastrecht, De Pleyt tussen Oudewater en Montfoort, De Hoekse Molen bij IJsselstein en De Koekoek bij Lopik.

In perioden van droogte vervult gemaal De Keulevaart ook een rol in de aanvoer van water naar West-Nederland. Via de inlaat van gemaal De Koekoek in Lopik wordt het water vanuit de Lek naar gemaal De Keulevaart gepompt. Gemaal De Keulevaart pompt het vervolgens vanuit de Lopikerwaard 3,25 meter omhoog in de Hollandse IJssel. Vandaar wordt het water verder ingelaten op de Woerdense boezem en weer verder op de Oude Rijn. Op deze wijze wordt tijdens extreme droogte, de verzilting van het grondwater in West-Nederland bestreden.

Meer informatie

Bezoekers die geïnteresseerd zijn in de waterstaatkundige geschiedenis van de Lopikerwaard, moeten ook zeker een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht. Onderdeel van dit centrum is een oud stoomgemaal dat tussen 1872 en de jaren negentig van de vorige eeuw een belangrijke rol heeft gespeeld in de afwatering van de Lopikerwaard.
In het bezoekerscentrum kunt u behalve het oude stoomgemaal ook de KNMI Klimaatexpositie bekijken. Het bezoekerscentrum staat aan de Hoogstraat 31 in Haastrecht.