Gemeente Vlaardingen


Natuurtocht Rietputten

17 april 2009

Vlaardingse Natuurtocht naar het Volksbos en de Rietputten!

Rietputten

Zondag 10 mei op moederdag is er weer een Vlaardingse natuurtocht.

Het grootste protestbos van Nederland is het doel: het Volksbos met de daarnaast gelegen rietputten, onderaan de oude dijk langs de Nieuwe Waterweg. In het Lickebaertsgebied van Midden-Delfland. De als protest geplante boompjes groeiden voorspoedig op tot een heus bos met hoge natuurwaarden. Misschien is de dooiergele mestzwam te zien of komen we een vos tegen.

Gids is Loek Batenburg, voorzitter KNNV. Iemand die iedere week in het gebied is te vinden en er dan ook alles van weet. Niet alleen van het Volksbos maar ook van de aangrenzende Rietputten, ontstaan op de uitgebaggerde grond van de waterplassen bij Maassluis-oost. Hier vind je de baardmannetjes, een vogel die van oude, uitgestrekte rietvelden houdt. Ook de bruine kiekendieven laten zich meestal zien en ook de blauwborstjes zijn weer terug uit het warme zuiden ! Wie weet zien of horen we ook de zeldzame en schuwe roerdomp!

Baardmannetje in de rietputten

Tijdens de voorjaarstrek komen veel vogels naar dit uitgestrekte rietgebied om even bij te komen of voedsel en misschien wel een nestplaats te vinden. Een bijzonder en voor velen onbekend gebied.

De Vlaardingse Natuurtochten worden georganiseerd door Natuur- en Milieu-Educatie van de gemeente Vlaardingen.

Start: parkeerplaats rest. t Oeverbos, Maassluisedijk tussen Vlaardingen en Maassluis.

Volksbos

Tijd: 9.00- ongeveer 11.30 uur wandelen
Kosten: 2,00 ter plekke te voldoen.

Aanmelden en info: NME- Vlaardingen, 010-2484515 e-mail: nme@vlaardingen.nl

Maximaal 20 deelnemers. Liefst laarzen aan en geen honden mee! Bij slecht weer gaat de tocht niet door.