IVN Nederland



Moederdag op de Kiekberg

Groene Water

Zondag 10 mei, 14.00 16.00 uur

De Kiekberg maakt deel uit van het natuurgebied de Sint Jansberg. Dit gedeelte is wat rustiger dan de andere delen van de Sint Jansberg. De Kiekberg is met zijn 77 meter de hoogste top van het gebied de Sint Jansberg.
We nemen een kijkje bij Groene Water, een verzamelvijver waar vandaan het water via de Molenbeek en een opgeleide beek naar de watermolen Bovenste Plasmolen gaat. Er zullen zeker nog enkele voorjaarsplanten bloeien en de bomen hebben frisgroen blad.
We lopen door het Zevendal; een groot ijssmeltwaterdal uit de voorlaatste ijstijd. Vermoedelijk verwijst de naam naar zeven kleinere dalen in het nabij gelegen bosdeel de Kiekberg. De excursie gaat door enkele van deze dalen. Het Zevendal is rijk aan houtwallen en daardoor ook rijk aan vogels die in een dergelijk kleinschalig landschap leven. Wij zullen een aantal bijzondere vogels zoals de groene specht, geelgors en boompieper zeker horen. Veel van deze vogels broeden nog of hebben al jonge vogels op het nest. Er zijn vogelsoorten waarbij ook de mannelijke vogels op de eieren zitten en bij veel soorten vliegen beide ouders af en aan om de continue aanvoer van voedsel te verzorgen. Het lijkt ons een mooi thema om op moederdag nader toe te lichten.
Ook zullen we sporen zien van wilde zwijnen. Ook zij hebben specifiek gedrag bij de zorg voor de frislingen, hun jongen. En wie weet welke verrassingen zich 10 mei aan ons voordoen, een excursie is nooit helemaal voorspelbaar.

Bereikbaarheid Openbaar Vervoer:
Het startpunt is vanuit Nijmegen goed bereikbaar per OV. Buslijn 83 (naar Gennep) vertrekt vanaf Nijmegen CS om 13.29 uur. Aankomst halte Plasmolen Rijksweg/Witteweg om 13.53 uur. Het verzamelpunt is op de parkeerplaats bij de bushalte. Terug: 16.03 of 16.33 uur vanaf buslhalte (lijn 83 richting Nijmegen)