Gemeente Lelystad

Inwoners zijn tevreden over wonen

Donderdag 7 mei 2009

Woonwijk - WerkenBij

Inwoners zijn ruim tevreden over wonen in Lelystad. De eigen woning krijgt gemiddeld als rapportcijfer een 7,7 en de woonomgeving een 7,2, blijkt uit onderzoek.

In september 2008 is voor de derde keer het Leefsituatieonderzoek onder inwoners van Lelystad gehouden. Dit onderzoek vindt eens in de twee jaar plaats.

Gelukkig

Uit de eerste resultaten van dit onderzoek blijkt dat bijna vier op de vijf Lelystedelingen zeggen (erg) gelukkig te zijn. Een iets hoger percentage van 82% van de inwoners voelt zich gezond. Van de mensen die wel gezondheidsklachten hebben is een kleinere groep (erg) gelukkig (65%). Tevens voelen zij zich veelal belemmerd in één of meer dagelijkse activiteiten.

Vakantie

Gaat het om vakantie dan is driekwart van de Lelystedelingen in 2008 op vakantie geweest. Twee op de vijf is zelfs meer dan één keer weg geweest. De populairste culturele activiteit is de bioscoop. De helft van de inwoners is in 2008 minstens één keer naar de film geweest. Een museum bezoeken is ook populair. Eén op de drie inwoners gaat wel eens naar een cabaretvoorstelling. Hetzelfde geldt voor een musical.

Vrijwilligerswerk

Lelystedelingen besteden ongeveer 14 uur per week aan onbetaalde arbeid. Een deel hiervan wordt geïnvesteerd in het huishouden, maar ongeveer 5 uur per week besteedt men aan vrijwilligerswerk voor een vereniging of organisatie zoals de sportclub.

Mantelzorg

Bijna één op de vier inwoners (18+) heeft in (een deel van) 2008 mantelzorg gegeven. Vaak gaat deze zorg naar (schoon)ouders of iemand uit het eigen gezin. Gezelschap en troost geven is de meest voorkomende vorm van mantelzorg. Maar ook hulp in de huishouding wordt veel gegeven. Per week besteedt een mantelzorger ongeveer 11 uur aan zorgtaken.

---