Politie Haaglanden

Persberichten 10 mei

Haaglanden, 10-05-2009

Verdacht pakketje
Den Haag De politie zette zaterdag 9 mei vanaf 15.00 uur tot 18.00 uur het Binnenhof af nadat een getuige op het middenterrein een verdacht parketje had gevonden. De politie vertrouwde het niet en waarschuwde het Explosieven Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht (EOCKL). Zij zijn gespecialiseerd in het opsporen en opruimen van explosieven. Na een uitvoerig onderzoek bleek het loos alarm. Gedurende de actie is het Binnenhof voor het publiek afgesloten geweest.

Bijzondere vangst
Den Haag/Loosduinen Politieagenten stelden zaterdag 9 mei een onderzoek in bij een bedrijfspand aan het Forellendaal. De agenten kregen een melding dat nabij het pand een sterke wietlucht hing. Ter plaatse roken de agenten inderdaad een flinke henneplucht. Samen met de brandweer werd het pand betreden. Dat hun reukvermogen nog goed was bleek al snel. In enkele ruimten bleek een hennepkwekerij te zijn opgericht. De agenten namen in totaal 172 hennepplanten in beslag. Het energiebedrijf constateerde dat de stroom illegaal werd afgetapt. Dat was echter nog niet alles. In een andere ruimte vonden de medewerkers een aantal dode dieren. Het bleek te gaan om twintig exotische dieren (Gilas, Euromastics, schildpadden en twee honden op sterk water. De politie nam alle dieren in beslag en stelt een onderzoek in naar de herkomst van de dieren en naar de eigenaar of gebruiker van het pand.

Heterdaadje
Den Haag Een 29-jarige Hagenaar probeerde zaterdag 9 mei om 05.45 uur in te breken in een winkel aan de Boekhorststraat. Politieagenten betrapten de man en hielden hem aan. De verdachte sloeg met zijn arm een ruit kapot en probeerde zo een kassa weg te nemen. Hij raakte hierbij gewond aan zijn arm. De GGD behandelde de man, waarna hij werd ingesloten.

Tumult in de bios
Den Haag De politie verrichtte vrijdagavond 8 mei tegen middernacht in de bioscoop aan het Spui vijf aanhoudingen. De aangehouden verdachten (17-24 jaar) raakten zonder enige aanleiding tijdens de film slaags met elkaar en met het beveligingspersoneel dat op het tumult afkwam. De politie stelde orde op zaken en nam de vijf vechtersbazen mee naar het bureau.

Piepers op de weg
Den Haag Een 54-jarige vrachtwagen chauffeur raakte zaterdagochtend 9 mei om 00.45 uur, met zijn vrachtauto op de A4 van de weg. Hierbij kantelde zijn vrachtwagen en schoof de lading aardappels over de weg. Nadat de ravage was opgeruimd kon het verkeer weer doorrijden.

Hier die ring
Den Haag Twee Hagenaars (22 en 34 jaar) probeerden zondag 10 mei om 03.20 uur op het Rijswijkseplein van een 20-jarige plaatsgenoot zijn zegelring af te pakken. Nadat zij de man van zijn ring hadden ontdaan reden zij weg richting het Spui. Daar wist de inmiddels gewaarschuwde politie het duo te achterhalen. De ring hadden zij nog in hun bezit.

Politie onderzoekt snelkraak
Leidschendam De politie onderzoekt een snelkraak op een supermarkt aan de Koningin Julianalaan. Getuigen belden zaterdagochtend 9 mei om 04.35 uur de politie, nadat zij zagen dat enkele jongeren een winkelruit kapot sloegen en enkele schappen met sigaretten leeg haalden. Hierna reden zij op twee scooters weg in de richting van de gemeente Rijswijk. Politieagenten hebben de inbrekers achtervolgd, maar zij namen zoveel risico in het verkeer dat de agenten besloten de achtervolging te staken. Uit onderzoek bleek dat vier verdachten een grote hoeveelheid sigaretten hebben weggenomen. Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Leidschendam-Voorburg via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Op weg naar het Dolfinarium
Voorburg Drie kinderen (4,5 en 7 jaar) besloten zaterdag 9 mei om 16.00 uur op eigen gelegenheid naar het Dolfinarium in Harderwijk te gaan. De kinderen kregen bij een winkel aan het Oosteinde gratis zegels voor een bezoek aan het park. Dat lieten ze zich geen twee keer zeggen en besloten direct op pad te gaan. Ze stapten op goed geluk in een voertuig van Randstadrail. De bestuurder vond de kinderen wel erg jong om alleen te reizen en belde de politie. Zo kwam al snel een einde aan hun avontuur. De agenten brachten de kinderen naar hun moeder die een pittig gesprek met het ondernemende drietal voerde.

Flinke borrel
Wassenaar Een 26-jarige Wassenaarder raakte zaterdagochtend 9 mei om
02.15 uur zijn rijbewijs kwijt. Politieagenten zagen de man in zijn auto rijden over de Van Cranenburchlaan. Bij een routinecontrole bleek dat de man teveel gedronken had. Hij blies aan het bureau 835 ugl. De agenten vorderden dan ook het rijbewijs van de man in. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Stroopwafels kopen?
Wassenaar Een 20-jarige Rotterdammer probeerde zaterdag 9 mei om 20.50 uur bij bewoners van de Deijlerweg stroopwafels te verkopen. De bewoners vertrouwden de verkoper niet en belde de politie. Toen een agent de man aansprak, liet deze direct zijn koopwaar vallen en rende hard weg. Hij kon worden achterhaald en werd daarbij gepepperd. Aan het bureau kreeg de man een proces-verbaal en het advies zijn heil elders te zoeken.

Verdachten autokraak aangehouden
Rijswijk De politie hield zaterdagavond 10 mei om 23.30 uur drie Rijswijkers (15-17 jaar) aan op verdenking van poging tot inbraak in een personenauto. Het trio werd betrapt tijdens in een inbraak in een auto op de Louis Bouwmeesterstraat. Zij werden voor nader verhoor ingesloten.

Inbrekers overlopen
Westland/Monster Bewoners van een woning aan de Claes de Wijckerlaan betrapten vrijdagavond 8 mei om 23.40 uur enkele inbrekers in hun woning. De 23-jarige zoon betrapte drie inbrekers. Die gebruikten geweld tegen de 23-jarige om zo weg te kunnen komen. Ondanks inspanningen van de zoon konden de drie de woning verlaten. Zij reden weg in een Audi A6 die, zoals achteraf bleek, donderdag 7 mei, was weggenomen bij een inbraak aan de Dijkweg in Naaldwijk. De zoon wist bij het wegrijden de achterruit van de auto in te slaan. Een andere getuige achtervolgde met zijn auto de inbrekers die met hoge snelheid wegreden in de richting van de Boomaweg. Ondertussen waarschuwden diverse mensen de politie die een onderzoek instelde. De daders reden bij de Boomaweg in het water en gingen lopend verder. Ondanks inzet van een speurhond werden de verdachten niet meer gevonden. De auto werd later die avond uit het water getakeld en voor sporenonderzoek veilig gesteld. Bij de inbraak aan de Dijkweg werden donderdag 7 mei twee autos weggenomen. Een Audi A6 voorzien van het kenteken 93-JH-ZG en een Opel Zafira voorzien van het kenteken 76-HL-SV. De Audi is nu terecht. De Opel is nog steeds spoorloos. Getuigen verklaarden dat zij deze auto ook bij de inbraak in Monster hebben gezien. Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Weet u waar de Opel Zafira staat? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Westland via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Drugsdealer aangehouden
Westland/s-Gravenzande De politie hield vrijdagavond 8 mei om 20.30 uur een 20-jarige inwoner uit s-Gravenzande aan. De man was betrokken bij enig tumult op het Pijpersplein. Agenten die de man controleerden, ontdekten dat hij een hoeveelheid drugs bij zich had. Aan het bureau bleek dat de man 20 papiertjes met drugs bij zich had. Hij werd aangehouden en de recherche stelt een onderzoek in. De man werd in verzekerde bewaring gesteld.

Verzet bij aanhouding
Westland/Monster Een 17-jarige bromfietser maakte het zichzelf zaterdag 9 mei om 01.30 uur onnodig moeilijk. Politieagenten wilden de man op de Madeweg controleren. Nadat de man een voor hem negatieve blaastest had afgelegd moest hij zijn bromfiets op het terrein parkeren. Daar dacht de 17-jarige kennelijk anders over, reed weg en reed daarbij in op een politieagent (37 jaar). De jongen kon hierbij worden aangehouden. Bij de aanhouding raakte de agent gewond doordat hij enkele meters over de straat werd meegesleurd. De verdachte bleek teveel te hebben gedronken en blies aan het bureau 375 ugl. De officier van justitie besliste dat de verdachte maandag 11 mei moet worden voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Moederdagcadeau valt in het water
Westland/De Lier Een 20-jarige automobilist uit Maassluis belandde zaterdag 9 mei om 18.45 uur met zijn auto in het water naast de Oudecampsweg. De man had voor zijn moeder een moederdagplantje gekocht dat in zijn auto omviel. Toen hij het plantje recht wilde zetten, verloor de man de macht over het stuur en reed pardoes het water in. Hij kwam met de schrik vrij. Het plantje hoeft voorlopig geen water.

Aanhoudingen na vechtpartij
Pijnacker - De politie moest zondagochtend 10 mei om 01.25 uur alle zeilen bij zetten om een 23-jarige man uit Berkel en Rodenrijs aan te houden. De man begon in de feesttent aan de Sportlaan een gevecht met andere jongeren. De vechtpartij dreigde uit de hand te lopen en de politie greep op verzoek van de beveiliging in. De 23-jarige verzette zich hevig tegen de agenten. Vrienden van de jongen probeerden hem te bevrijden en maakten het werken van de politie praktisch onmogelijk. Meerdere personen verkeerden flink onder invloed van alcohol. De politie verrichtte twee aanhoudingen. Een 21-jarige man uit Delfgauw die probeerde de 23-jarige te bevrijden werd ook aangehouden. Hierna keerde de rust weer.

Aanhouding na schietincident
Delft De politie verrichtte zondagochtend 10 mei om 04.00 uur een aanhouding na een melding van een schietincident op de Westvest. Bij het schietincident raakte een 34-jarige Rotterdammer gewond aan zijn been. Een eveneens 34-jarige Rotterdammer werd op aanwijzingen van omstanders aangehouden. De politie stelt een onderzoek in naar wat er exact heeft plaatsgevonden. De omgeving van de Westvest is vanwege het onderzoek enige tijd afgesloten geweest.

Politie onderzoekt poging brandstichting
Zoetermeer De politie onderzoekt een poging tot brandstichting van een pand aan de Kerkenbos. Onbekenden gooiden zaterdag 9 mei om 01.50 uur met een steen een ruit in en gooiden daarna een fles met een brandbare vloeistof naar binnen. De brandweer wist de beginnende brand te doven. Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Jongeren betrapt bij inbraak auto
Zoetermeer Twee jongeren (14 jaar) werden zaterdag 9 mei om 23.35 uur betrapt bij een inbraak in twee personenautos op de Danny Kayelaan. De politie hield het duo aan en onderzoekt de inbraak in de twee autos.

Jongeren vernielen abri
Zoetermeer De politie wist zondagochtend 10 mei om 04.45 uur twee Westlanders (17 en 19 jaar) aan te houden. Het duo vernielde aan de Duitslandlaan de ruiten van een abri. Politieagenten zagen dat een van de twee verdachten aan zijn arm gewond was, kennelijk als gevolg van het inslaan van de ruiten. Beiden waren te dronken om gehoord te worden en werden ingesloten voor nader verhoor.

In de cel
Zoetermeer Vier jongeren (19-23 jaar) moesten een nachtje in de cel nadat zij waren betrapt op het plegen van vernielingen. De jongeren trapten op de Eerste Stationsstraat tegen lantaarnpalen en vernielden andere straatmeubilair. Politieagenten hielden het viertal aan.