Groen!

prijsafspraken radiatorenproducenten: Groen! â Ecolo wetsvoorstel class-action goedkeuren om gedupeerde consumenten makkelijker schadeloos te stellen

door Stefaan Van Hecke (Federaal parlement: Kamer) op 10 mei 2009 in "Veiligheid en justitie"

Het is goed dat het gerecht een grondig onderzoek voert naar de illegale prijsafspraken die vier producenten van radiatoren tussen 1993 en 2007 maakten. Illegale kartels moeten hard aangepakt worden. Tegelijkertijd toont deze zaak aan dat België dringend nood heeft aan een âclass action procedureâ. Groen! en Ecolo dienden daarover enkele weken een wetsvoorstel in.

De bedrogen consument moet vergoed kunnen worden voor de illegale prijsafspraken van de radiotorenproducenten. Helaas is de Belgische wetgeving niet aangepast om dit op een efficiënte en goedkope manier te doen. Elke consument moet nu zelf naar de rechter trekken, een advocaat onder de arm nemen, bewijzen dat de producent hem heeft bedrogen, de schade bewijzen,... Voor een schade van gemiddeld 250 euro zal geen enkele consument een lange en dure procedure opstarten.

Stefaan Van Hecke, advocaat en Kamerlid Groen!: "Wij willen een snelle invoering van een class-action procedure in het Belgisch recht. De regering belooft al langer initiatieven, maar er komt niets van in huis. Samen met mijn collega Philippe Henry (Ecolo) heb ik enkele weken geleden een grondig uitgewerkt wetsvoorstel neergelegd in de Kamer. Dit wetsvoorstel voorziet in de mogelijkheid voor gedupeerden om zich op een gemakkelijke manier aan te sluiten bij andere gedupeerden om samen een principiële procedure op te starten tegen de veroorzakers van massaschade. Ook een consumentenorganisatie zou hierbij het initiatief kunnen nemen."

Een class-action procedure biedt grote voordelen in zaken waar duizenden of tienduizenden consumenten schade hebben geleden. Stefaan Van Hecke somt er enkele op: "Er hoeven geen duizenden processen te worden gevoerd, één groot en principieel proces volstaat om alle consumenten die zich in dezelfde situatie bevinden hetzelfde recht op schadevergoeding te geven. De kosten voor de consumenten zijn heel miniem waardoor het financieel de moeite loont om de schadevergoeding te vorderen en het zal ook de druk vergroten op de veroorzakers van schade om veel sneller een regeling te treffen met alle gedupeerden en hen volledig schadeloos te stellen. Iedereen wint hierbij: de consument krijgt makkelijker een schadevergoeding en het gerecht kan efficiënter werken met één procedure voor alle slachtoffers samen."

Groen! en Ecolo hopen dat hun wetsvoorstel snel wordt behandeld in de Commissie Justitie en roept de andere partijen op dit voorstel te steunen.

Ondertussen belet niets dat de vier producenten vrijwillig overgaan tot vergoeding van alle bedrogen consumenten.