Trots op Nederland

Nieuws


2e jaargang - week 19 ... de week van Rita

Beste mensen,

Het is weer weekend, dus dat betekent weer een nieuwe `Week van Rita'. Na een heerlijk gezellige, en ietwat regenachtige, vakantie met mijn familie deze afgelopen week weer aan de slag, ondanks dat het nog reces was in de Kamer. Maar juist deze recessen geven mij de kans om het land in te trekken om mensen en bedrijven te bezoeken om te horen wat er allemaal `leeft' in Nederland! U leest het allemaal weer in mijn verslag van dag tot dag...

Maandag 4 mei, deze werkweek begonnen met de gebruikelijke werkzaamheden, zoals het afhandelen van de emails en telefoontjes. Nou ja gebruikelijk, na een vakantieweek puilt mijn inbox werkelijk uit! 's Middags heb ik een nuttig en tevens gezellig gesprek gehad met Willibrord.
's Avonds ben ik naar Blaricum gereden om daar aanwezig te zijn bij de jaarlijkse Dodenherdenking. In voorafgaande jaren beleefde ik deze plechtigheid thuis voor de televisie, dit jaar stond ik voor het eerst sinds lange tijd bij een monument samen met veel andere Nederlanders. Het was een bijzondere ervaring, heel indrukwekkend om met elkaar in deze sfeer stil te staan bij de dood van alle burgers en militairen die hun leven gaven in de Tweede Wereldoorlog maar ook in diverse andere oorlogen en gevechtssituaties daarna. Aan al die mensen hebben wij onze vrijheid te danken.

Dinsdag 5 mei, de wekker liep erg vroeg af vanmorgen. Ik moest namelijk om 08.15 uur in Ellecom zijn waar ik te gast was in het RTL programma `4me'. Aanstaande maandag kunt u deze uitzending bekijken om 11.00 uur `s morgens op RTL 4. Daarna door naar Rotterdam, waar ik een lunch had met een aantal interessante mensen. Het was een gezellig en vruchtbaar gesprek waarin we hebben gesproken en geboomd over de steeds maar verslechterende economische situatie in Nederland en wat we hieraan moeten doen om dit proces te stoppen en om te keren, zodat we weer een gezond ondernemersklimaat creëren. Toen ben ik naar Den Haag gereden, om over nog meer inhoud te praten met onze Strategiecommissie. We hebben uitvoerig gebrainstormd en gediscussieerd. Het was een zeer enerverende avond, waarin we open en op een plezierige manier wederom een stap verder zijn gekomen.

Woensdag 6 mei, vanmorgen naar de fractie gereden, waar ik een overleg had met de Voorzitter en de Directeur van de adviescommissie voor Vreemdelingenzaken, een van de vele adviescommissies... Ook bij dit gesprek vroeg ik mijzelf weer af wat het doel is van deze adviescommissie. Mijn twijfels over de bijdragen van adviescommissies voor het oplossen van de problemen in onze samenleving zijn zeker niet kleiner geworden. Daarna een voortgangsgesprek gevoerd met Naomi, onze stagiaire op de fractie. Naomi is een hardwerkende enthousiaste meid en ik ben heel erg tevreden over haar. 1 juni begint ze met haar nieuwe baan als facilitair medewerkster, ik wens haar heel erg veel succes en we zullen haar zeker missen! Vervolgens had ik een afspraak met Jennifer om samen de laatste hand te leggen aan onze interne nieuwsbrief. En deze eerste editie is een heel mooi exemplaar geworden. Het is erg belangrijk om met elkaar iedereen tijdig op de hoogte te brengen en te houden van de ontwikkelingen en resultaten van TrotsopNederland, en die ontwikkelingen zijn er immers volop. Steeds meer mensen sluiten zich aan, wat natuurlijk resulteert in een organisatie die groeit en zich ontwikkelt. Kieskringbesturen die samengesteld worden, gemeenten die opgericht worden, disciplines die professionaliseren en het ontstaan van hechte teams die intensief samenwerken... Echt geweldig!

Daarna de auto in en op weg naar Alkmaar waar vanavond de eerste Kieskringbijeenkomst zal plaatsvinden. Allereerst heb ik daar, samen met de Kieskringvoorzitter Suzanne den Dulk, een bezoek gebracht aan Piet Blankendaal in Tuitjenhoorn, ondernemer in hart en nieren en zeker ook een heel warm mens. Nadat Piet ons verteld had over zijn carrière en zijn ondernemerschap, nam hij ons mee voor een rondleiding door zijn `privé' dierentuin `Van Blanckendaell Park'. Voorwaar een schitterend dierenpark van 70.000 m2 groot, waarin de meest uiteenlopende dieren wonen, van boerderijdieren tot otters en pinguins tot lama's en kamelen en binnenkort zelfs ook apen. Enkele dagen voor ons bezoek is er een rendiertje geboren, wat zeer uniek is in gevangenschap. Ze heeft de naam Rita gekregen. Ik voel mij zeer vereerd met deze vernoeming! Van Blanckendaell Park is een indrukwekkend en mooi project waar iedereen van mag meegenieten want het is een openbaar park. Dus mensen, als u in de buurt bent dan raad ik u zeker aan om een bezoek te brengen aan dit bijzondere project. Bij deze wil ik Piet nogmaals heel hartelijk bedanken voor het warme onthaal en de interessante en gezellige middag. Daarna hadden Suzanne en ik een interview bij RTV Alkmaar, waarin Suzanne vertelde over de oprichting van Kieskring NoordhollandNoord en over de problemen waar inwoners van deze Kieskring zoal mee te maken hebben. Toen was het tijd voor een diner samen met het Kieskringbestuur, allemaal enthousiaste mensen die hard aan het bouwen zijn binnen hun Kieskring. De Kieskringbijeenkomst daarna vond plaats in café `de Lindeboom' in Alkmaar. Deze sfeervolle informatieve en wervingsavond werd ingeluid door de Kieskringvoorzitter Suzanne. Daarna nam ik het woord van haar over. Ik vertelde over de visie en standpunten van TrotsopNederland, onze plannen voor de toekomst, waaraan we hard werken, en natuurlijk dat we nog steeds heel veel enthousiaste mensen kunnen gebruiken. Daarna nam Suzanne het weer over en zij stelde haar kieskringbestuur voor. In een heldere presentatie legde zij uit waar Kieskring NoordhollandNoord uit bestaat en wat de te behalen doelstellingen zijn. Daarna was er gelegenheid voor de aanwezigen in de zaal om te vertellen over wat hen als inwoners van deze regio nu zoal bezighoudt, zowel op lokaal als landelijk gebied, en er vragen over te stellen. We sloten deze geslaagde kieskringbijeenkomst af met een gezellige borrel. Daarna naar huis...

Donderdag 7 mei, vanmorgen op de fractie begonnen met de gebruikelijke werkzaamheden. Ook heb ik twee schriftelijke vragen ingediend. De eerste was bij de Minister-president over het gebruik van peperdure dienstauto's door bewindspersonen; de nieuwe dienstauto's zijn namelijk bijna twee keer zo duur als de vorige. In deze economisch zware tijden is het niet verantwoord om zo met ons belastinggeld om te gaan en Ministers zouden het goede voorbeeld moeten geven. De Minister-president zou de Ministers moeten verplichten danwel moeten aansporen dienstauto's aan te schaffen die binnen de normale regels vallen. Mijn tweede vraag was aan de Ministers van BuZa en Defensie over het nucleaire arsenaal van Pakistan; de Pakistaanse Taliban hebben controle gekregen over de Swat-vallei en hebben geprobeerd het gebied waarover zij controle hebben uit te breiden naar het district Buner. Hoe beoordeelt de Minister deze ontwikkeling en vreest hij voor de ineenstorting van Pakistan? Wat betekenen deze recente ontwikkelingen voor de veiligheid van het Pakistaanse nucleaire arsenaal? En wat gaat hij samen met de EU en VS doen om de aanpak van de Pakistaanse Taliban te stimuleren en wat heeft dit voor invloed op onze missie in Uruzgan?
Ook heb ik een persbericht uitgebracht inzake de recente kaping van een schip voor de kust van Somalië. TrotsopNederland pleit voor een keiharde aanpak om deze piraten te stoppen.

's Middags naar Naaldwijk, waar ik de opening verrichtte èn de eerste kan koffie leegschonk van `De Eetkamer' van Chris. De Eetkamer is een sfeervol restaurant in het centrum van Naaldwijk. Chris heeft er werkelijk iets moois en sfeervols van gemaakt, ik vind het ook erg moedig van hem om in deze moeilijke tijden een eigen onderneming op te starten, dit getuigt van lef en ondernemerszin, eigenschappen die bij TrotsopNederland hoog in het vaandel staan. "Chris, mijn complimenten en bedankt voor je gastvrijheid!"

Vrijdag 8 mei, vanmorgen wederom vroeg mijn bed uit. Om 07.00 uur stond Wim voor de deur.
Wim, zoals de meesten van jullie inmiddels weten, is de trotse chauffeur van ons "TrotsopNederland file-inspectievoertuig" en vandaag ga ik samen met Wim in onze bus naar FloraHolland in Rijnsburg. Aangezien we veel te vroeg in Rijnsburg aankwamen besloten we een verrassingsbezoek te brengen aan Janneke en Rocco, twee zeer toegewijde en enthousiaste vrijwilligers van TrotsopNederland. En een verassing was het: temidden van een grote verbouwing aan het huis werd ik desondanks hartelijk door hen ontvangen en hebben we gezellig een kop koffie gedronken. Daarna door naar FloraHolland, waar we werden ontvangen door Dirk Hogervorst, vestigingsmanager. Wim en ik werden uitgebreid rondgeleid langs het veil - logistieke proces en we kregen er een presentatie. Het was indrukwekkend om dit alles te zien, zeker ook hoe trots de werknemers op hun product zijn, en de processen waarmee alles gepaard gaat.
Na dit bezoek ging ik door naar ons hoofdkantoor waar ik een afspraak had gepland met twee van onze communicatieadviseurs. En daarna had ik - heerlijk - een bezoek aan de schoonheidsspecialiste, zodat ik na een uitgebreide ontspannende behandeling helemaal klaar was voor het weekend! Vanavond weer een diner met onze eetclub: het traditiegetrouwe, regelmatig terugkerende etentje met vijf vriendinnen, gezellig en lekker!

Zaterdag 9 mei, vandaag met mijn ouders naar mijn peetoom en peettante. Oom Ben en tante Annie zijn 50 jaar getrouwd en dit heuglijke feit wordt natuurlijk uitgebreid gevierd met de familie! Morgen is het moederdag en deze dag staat dus in het teken van gezellig op visite bij onze moeders. En natuurlijk ben ik erg benieuwd of mijn eigen kinderen hun lieve, zorgzame moeder niet zullen vergeten... ;-)

Prettig weekend en tot volgende week!
Rita Verdonk.

Oja, het tijdschrift `HPdeTijd' vraagt zich af hoe ik mijn dagen slijt. Het is altijd goed om te horen dat men benieuwd is, maar het blijkt dat men nog niet op de hoogte is van dit weblog dat ik wekelijks bijhoud. Ik zal HPdeTijd hiernaar verwijzen zodat ze vanaf nu niets meer hoeven te missen!