Ingezonden persbericht


Zondag 10 mei, 15.30 uur

Grote Kerk Veere, Oudestraat 26, Veere

Entree: 15 euro / Donateurs-CJP: 12 euro

Tenores de Bitti 'Mialinu Pira'

Wereldlijke en geestelijke vocale muziek uit Sardinië⤨

(i.s.m. Rasa, Utrecht)

De Sardijnse polyfonie stamt van voor het begin van onze jaartelling⤨en is waarschijnlijk de oudste nog levende muziektraditie⤨van Europa. Deze nasale zangstijl is terug te voeren op natuurgeluiden⤨als het geblaat van de Sardijnse kuddes. Het meest⤨beroemd zijn de zangers uit het dorpje Bitti, van wie de tweede⤨generatie haar opwachting maakt in dit concert. De vier zangers⤨van het ensemble Mialinu Pira zingen in een cirkel als symbool⤨van kracht en sociale cohesie. De ruige en ongepolijste klankkleur⤨van de Sardijnse meerstemmigheid mag voor een nietsvermoedende luisteraar⤨even wennen zijn, maar eenmaal horen is nooit meer vergeten.

Zondag 17 mei, 15.30 uur ⤨

Grote Kerk Veere, Oudestraat 26, Veere⤨

Entree: 15 euro / Donateurs-CJP: 12 euro

Première⤨'Een koud bad', een liederencyclus

van Christian Blaha, op teksten van Peter Swanborn.

(een productie van MuziekPodium Zeeland).

In de Zeeuwse Slibreeks verscheen onlangs 'Een koud bad' van Peter Swanborn. Deze bundel bevat 24 liederen over verdronken Zeeuwen. De Zeeuwse componist Christian Blaha heeft de complete reeks op muziek gezet voor sopraan, bariton en strijkkwartet. Later in het jaar verschijnt er ook een c.d.. De eerste helft van de bundel gaat over slachtoffers van de Ramp van '53, de tweede over mensen die op andere wijzen verdronken: een ongeluk in een zwembad, zelfmoord op volle zee, comazuipen in een dorpskroeg.

Rotterdammer Peter Swanborn is onder meer literair medewerker bij De Volkskrant, zijn gedichten en artikelen verschenen⤨o.a. in De Gids en Passionate en zijn epische gedicht Tot de Dood op Zee zelfs op c.d. met muziek van Rita Knuistingh Neven.

Christian Blaha is een van de belangrijkste Zeeuwse componisten, studeerde compositie aan het Brabants Conservatorium bij Alexandre Hrisanide en orkestdirectie bij Ed Spanjaard. Hij is mede-oprichter en artistiek leider van het Zeeuws Kamerorkest TY en het Kamerkoor Melopoeia.

Bezetting: Emilie De Voght (sopraan), Rob van der Meule (bariton), Dirk Van de Velde (viool), Francesco Vulcano (viool), Marc Pijpops (altviool), Frans Grapperhaus (cello)



Ingezonden persbericht