Ingezonden persbericht


Stadsherstel Amsterdam N.V.


- Persbericht -

6 mei 2009

Kerkgebouw De Duif

Zondag 10 mei om 15.00 uur

Prinsengracht 756

Vespers van Rachmaninov in De Duif

Concert 'Mistique musique' van vocaal ensemble MUSA

Programmatoelichting

In mei 2009 heeft MUSA de Vespers (opus 37) van Sergei Rachmaninov (1873 - 1943) op het programma staan. Rachmaninov schreef de Vespers in 1915 als een "nachtwake", bedoeld om uitgevoerd te worden op de vooravonden van belangrijke kerkelijke feestdagen. Ze horen eigenlijk in delen vanaf de vesperviering bij zonsondergang tot en met de vroege viering van de metten en de prime bij zonsopgang te klinken. De Vespers werden niet alleen beroemd om de diepe klankkleur van de haast symfonische koormuziek, maar werden ook onbedoeld een symbolisch einde van een periode. Als hét voorbeeld van de Russische kerkmuziek, zouden ze na de revolutie van 1917 in eigen land lange tijd niet meer worden uitgevoerd.

In de orthodoxe kerk wordt gezegd dat "de rede moet binnentreden in het hart". Er is geen beter voorbeeld van de betekenis van deze zin dan de "nachtwake" van Rachmaninov, waarin rede en gevoel samengaan. Dat de Vespers tegelijkertijd een zeer persoonlijk werk zijn, blijkt uit de wens van Rachmaninov om delen eruit op zijn eigen begrafenis te laten klinken.

MUSA

Vocaal ensemble MUSA is in 2005 in het leven geroepen om het muzikale glazen plafond voor de gevorderde amateur te doorbreken. MUSA wil voorzien in de behoefte van gevorderde amateurzangers aan nieuwe muzikale uitdagingen. Er worden twee projecten per jaar uitgevoerd, waarbij in principe een groot project met hoogtepunten uit de koorliteratuur wordt afgewisseld met een programma voor kamerkoor met muziek die zelden wordt uitgevoerd. In korte tijd studeren zangers en dirigent het programma in. http://www.musa.nu

Stadsherstel Amsterdam

Kerkgebouw De Duif is eigendom van Stadsherstel Amsterdam N.V. Stadsherstel verwerft, restaureert, onderhoudt en beheert voor het stadsbeeld karakteristieke panden, zonder winstoogmerk. Stadsherstel werd opgericht in 1956 toen de gemeente rigoureuze sloopplannen had met de binnenstad. Zij heeft in haar ruim 50-jarige bestaan zo'n 450 verkrotte panden gerestaureerd en tot gewilde woonhuizen gemaakt. Hiermee heeft zij in belangrijke mate bijgedragen aan de hernieuwde populariteit van de Amsterdamse binnenstad. De laatste jaren - zeker na de fusie met het Amsterdams Monumenten Fonds, eind 1999 - ligt de nadruk niet meer speciaal op woonhuizen. Ook andere soorten monumentale panden komen in aanmerking om door de N.V. verworven te worden. Hierbij valt te denken aan kerken en militaire en industriële monumenten, als bijvoorbeeld forten, scheepswerven, molens en gemalen.

De Duif als cultuurzaal

De Duif is één van de 11 kerken in bezit van Stadsherstel. De kerk werd in 1857 ingewijd en is een ontwerp van de in zijn tijd zeer gevierde bouwmeester Theo Molkenboer. Na een grondige restauratie in de jaren 1999-2002 is De Duif ingericht als cultuurzaal. Na de fusie met het Amsterdams Monumenten Fonds is bij Stadsherstel een aparte afdeling Exploitatie Bijzondere Locaties opgericht. Het doel is om de bijzondere grote gebouwen een succesvol tweede leven te geven, onder andere als cultuurzaal. Hiertoe zoekt Stadsherstel samenwerking met verschillende culturele instellingen.

Vespers van Rachmaninov in De Duif

Vocaal ensemble MUSA

Zondag 10 mei om 15.00 uur

Kerkgebouw De Duif

Prinsengracht 756
(ter hoogte van het Amstelveld)

Toegang: ¤ 15,-/ ¤ 12,- met kortingspas

Kaarten bestellen: secretaris.musa@gmail.com

Meer informatie: afdeling Exploitatie Bijzondere Gebouwen, zalen@stadsherstel.nl / 020-52 000 90