Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT InFocus 8 mei 2009

Op moederdag taxeert de NMO de positie van de vrouw

Dubbele boodschap samenleving belemmert (moslim)vrouw

Moeders worden in een religieuze context op een voetstuk geplaatst, maar doet de maatschappij dat ook? De NMO vroeg haar gastenpanel om een visie te geven op de positie van de moeder anno 2009. Het oordeel: kabinet en samenleving geven een dubbelzinnig signaal af. Moeders moeten werken en tegelijk wordt er bezuinigd op de voorzieningen die dit mogelijk maken.

Vier sterke vrouwen inventariseren in een tafeldiscussie met presentator Abdellah Dami de mogelijkheden en onmogelijkheden van de positie van moeders. Hierbij komt de Koran ter sprake en het voorbeeld van Fatima Zohra, dochter van de profeet. En dat van haar man Ali: de inzet van de man is immers cruciaal voor de ontplooiing van de vrouw. Nog belangrijker is echter het signaal dat samenleving en politiek afgeven. En aan dit laatste schort onder het huidige kabinet het een en ander. Moeders moeten deelnemen aan het arbeidsproces. Maar terwijl het parlement regelgeving in het belang van werkende moeders goedkeurt, worden deze maatregelen in de praktijk niet of veel te traag ingevoerd. De positie van werkende moeders wordt ondermijnd door bezuinigingsmaatregelen en het uitblijven van betere voorzieningen. Hoe kan de vrouw losbreken uit het dubbelzinnige overheidsbeleid? Aan deze uitzending werkten mee: Joan Ferrier (kenniscentrum E-Quality), Fatima-Zohra Hadjar-Herfst (Stichting Kinderen in Achterstandposities), Inaam Al Jazaeri (activiste moslimvrouwenrechten) en Fatma Koser-Kaya (parlementariër D66).

Programma: InFocus, Achtergronden bij de actualiteit Uitzending: zondag 10 mei 2009 van 14.30 tot 15.00 uur op Nederland 2 De uitzending gaat op de website verder als internetspecial Uitzending en internetspecial zijn blijvend beschikbaar via de website www.nmo.nl Herhaling InFocus: zaterdag 16 mei 2009 van 10.20 tot 10.50 uur op Nederland 2