Gedeelde prijs voor George Soros en Europarlementariër De Groen

10/05/2009 22:24

Stichting Ondersteuning Els de Groen in de EU

Evenals de Amerikaanse filantroop George Soros kreeg de Nederlandse Europarlementariër Els de Groen een prijs van 8 Roma NGO's in Macedonië vanwege hun beider inzet voor gelijkberechtiging van Europa's grootste minderheid: de Roma (zigeuners). In het Europees Parlement onderzocht De Groen grootscheepse stemmingsfraude en corruptie met fondsen voor onderwijs- en huisvestingsprogramma's. Het bezorgde haar de bijnaam van "kwade smeris" in Oost-Europa. Ook legde ze verbanden bloot tussen frauderende bestuurders en de opkomst van extreemrechts, dat onder de bevolking als bliksemafleider moest dienen. Niet het falend bestuur, dat extremisten steunt, maar minderheden krijgen de schuld van de zwakke economieën en democratieën in Oost-Europa. Die trend heeft zich verhard sinds het begin van de economische crisis. Landen als Hongarije en Bulgarije beschikken zelfs over geüniformeerde en bewapende burgerwachten, soms in SS outfit.

Maar niet alleen in het oosten vallen doden, ook in het door Italië geleide Berlusconi nemen honderden burgers het recht in eigen hand, aangespoord en gehersenspoeld door een niet meer vrije pers. Welk land is eigenlijk niet in de greep van xenofobie en ongezonde behoudzucht, bekender als Euroscepticisme? Weliswaar is de ene lidstaat (Ierland, UK) banger voor Brussel dan de andere (België, Spanje). Maar de overheersende trend is toch dat Europeanen huiverig zijn voor nota bene de enige weg uit de crises die hen treffen. Zowel de krediet-, klimaat-, armoede- en energiecrises eisen door hun grensoverschrijdend karakter een gezamenlijke aanpak. Want "ieder voor zich" werkt niet meer. Homogene eennatiestaten behoren tot het verleden. Maar is dat een bedreiging?.. Typisch Hollandse kost zoals winterse stamppotten handhaven zich in de supermarkt prima naast wereldgerechten. Sinterklaas bestaat ook nog steeds. Vanwaar dan toch die angst? "Op kousenvoeten betreden Europeanen de 21ste eeuw, bang hun spaargeld, valuta, vlag, kerk en zichzelf te verliezen," luidt een zin uit "Een moeras vol krokodillen", het dagboek dat De Groen over haar tijd in het Parlement schreef. Zij meent dat Europeanen hun identiteit niet verloren hebben, hoogstens hun eigen munt in het voordeel van de Euro, die hen in de kredietcrisis sterker heeft gemaakt. Samenwerking in andere sectoren, zoals de energiemarkt, zal Europeanen ook sterken.

Het aanjagen van angst echter, zoals nu door xenofoben en rechtsextremisten gebeurt, zal Europa destabiliseren, want migratiestromen op gang brengen tussen lidstaten onderling en gevoelens van nationalisme en protectionisme verinnigen. Als die angstgevoelens de uitkomst van de verkiezingen in juni gaan bepalen, zal de Europese Unie nog lang in crises verkeren. Het somberste scenario is dat de Roma minderheid in de EU, tien miljoen mensen omvattend, een etnische tijdbom onder de Unie wordt. Velen leven onder de armoedegrens, zonder papieren en rechten. Daarmee zijn ze perfecte zondebokken, die - buiten hun eigen wil om - de oorzaak van de problemen afleiden en een oplossing uitstellen.





http://www.elsdegroen.nl