Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

Faculteit Geesteswetenschappen

11 december 2008

Filosoof Charles Taylor geeft lezing aan Universiteit Utrecht

De Canadese filosoof, prof. Charles Taylor, een van de meest vooraanstaande personen in discussies over religie en seculariteit van onze tijd, zal op 11 mei een publieke lezing geven met als thema: "Master Narratives of Secularity". De lezing vindt plaats aan de Universiteit Utrecht en wordt georganiseerd door het Centre for the Humanities, BAK (basis voor actuele kunst) en Vrede van Utrecht.

De lezing vindt plaats op 11 mei 2009 van 17:30 tot 19:30 in de Aula van het Academiegebouw. Het is raadzaam snel te reserveren in verband met het beperkte aantal plaatsen. Dat kan door een e-mail te sturen naar cfh@let.uu.nl.

Charles Taylor

Prof. Charles Taylor heeft bijgedragen aan actuele discussies over religie, seculariteit en wetenschap. Hij is van mening dat dialoog cruciaal is om de heersende onwetendheid in de westerse wereld over religies en spiritualiteit te doen verdwijnen. Wanneer er correct wordt omgegaan met spiritualiteit, kan het de oplossing zijn voor conflicten, in plaats van er een oorzaak van te zijn, betoogt Taylor. Dit is een onderwerp dat hij uitvoerig heeft behandeld in monografieën en essays en waarover hij veel heeft gedoceerd en gesproken in openbare debatten. Werken van Taylor zijn onder andere Sources of the Self: The Making of Modern Identity (1989), Modern Social Imaginaries (2004) en zijn meest recente boek, A Secular Age (2007).

Japanse Nobelprijs

Taylor ontving verschillende onderscheidingen voor zijn werk op het gebied van politieke filosofie, filosofie van de sociale wetenschappen en filosofiegeschiedenis. Daartoe behoren de Templeton-prijs voor vooruitgang in onderzoek of ontdekking omtrent spirituele werkelijkheden (2007) en de Kyoto-prijs voor kunst en filosofie (2008). De Kyoto-prijs staat ook wel bekend als de Japanse Nobelprijs.

Chichele hoogleraar

Taylor was Chichele-hoogleraar in sociale en politieke theorie aan de University of Oxford en bestuurslid van het All Souls College. Tevens was hij vele jaren hoogleraar in politieke wetenschap en filosofie aan de McGill University in Montreal, Canada, waar hij nu emeritushoogleraar is. Taylor is als lid van de Board of Trustees hoogleraar recht en filosofie aan de Northwestern University.

Centre for the Humanities

Het Centre for the Humanities is een recent ontwikkeld platform voor debatten op hoog niveau over onderwerpen die vandaag de dag van bijzonder belang zijn voor de geesteswetenschappen. Het platform vormt ook een schakelpunt tussen wetenschap en maatschappij, letteren en hedendaagse cultuur door sociale vraagstukken te belichten.


Universiteit Utrecht