Anjeractie in 2009 ook in theaters en Limburg

20/04/2009 17:29

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Amsterdam, 20 april 2009. Het Prins Bernhard Cultuurfonds organiseert van 11 tot en met 16 mei 2009 voor de 64e keer de Anjeractie, de jaarlijkse collecteweek voor cultuur en natuurbehoud. Nieuw dit jaar is de deelname van theaters uit Amsterdam en Den Haag aan de collecte. In de provincie Limburg wordt dit jaar voor het eerst gecollecteerd.

De Anjeractie is de jaarlijkse collecteweek van het Prins Bernhard Cultuurfonds die elk jaar in mei plaatsvindt. Tijdens deze week gaan 40.000 collectanten van culturele verenigingen uit heel Nederland met de collectebus op pad om een bijdrage te vragen voor hun plaatselijke en regionale activiteiten. Mede dankzij deze giften kan het Cultuurfonds jaarlijks ruim 3.500 projecten op het gebied van cultuur en natuurbehoud ondersteunen: voor de aanschaf van instrumenten van de plaatselijke harmonie, voor de restauratie van historische schepen, of voor een mobiele vogelkijkhut.

Een derde van de opbrengst komt rechtstreeks ten goede aan de collecterende vereniging. Het resterende deel - aangevuld met een bijdrage uit het budget van het landelijk fonds - is bestemd voor culturele projecten binnen de regio waar de opbrengst is opgehaald. In 2008 bedroeg de opbrengst van de Anjeractie 1,2 miljoen euro. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen heeft het Cultuurfonds voor 2009 een activiteitenbudget van 25,6 miljoen euro.

Een aantal theaters uit Amsterdam en Den Haag plaatst dit jaar tijdens de Anjeractie een collectebus bij de kassa's. Deelnemende theaters mogen ook een derde deel van de uiteindelijke opbrengst in de bus behouden voor de eigen organisatie. Tot eind juni 2009 blijven de collectebussen in de theaters aanwezig.





http://www.cultuurfonds.nl