Vrije Universiteit Amsterdam

Moderne genetica voor arme boeren


* Startdatum: 11-05-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Moderne genetica voor arme boeren


* Plaats: Aula


* Spreker: W. Vroom


* Promotor: prof.dr. G.T.P. Ruivenkamp


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Wietse Vroom maakt in zijn promotieonderzoek onderscheid tussen innovatiestrategieën waarin boeren als `ontvangers van technologie' of juist als `mede-innovatoren' worden beschouwd, en waarin technologie ontwikkelaars proberen kant-en-klare oplossingen te bieden of innovatie als een interactief proces zien. Dit onderscheid draagt bij aan een helderder debat over hoe we genetica en biotechnologie kunnen gebruiken voor landbouwontwikkeling en hoe we ervoor zorgen dat nieuwe technologie ook daadwerkelijk bijdraagt aan het verminderen van armoede.

Landbouw is van een cruciaal belang voor het oplossen van extreme armoede en honger in de wereld. Een belangrijke manier om landbouw te verbeteren is het ontwikkelen van nieuwe gewassen die minder last hebben van ziekten en insecten, en die meer opbrengen in droge omstandigheden of op slechte bodems. Maar hoewel de technieken om gewassen te verbeteren telkens krachtiger worden, wil dat nog niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk bijdragen aan de bestrijding van armoede en honger. Nieuwe gewassen en technologieën bereiken niet altijd de boeren voor wie ze bedoeld zijn, zijn soms te duur, of lossen slechts een klein deel van het probleem op waar boeren in de praktijk mee kampen.

Het proefschrift van Vroom gaat het debat aan over de manier waarop moderne genetica wordt ingezet voor plantenveredeling, en stelt de vraag wat een technologie geschikt maakt om bij te dragen aan landbouwontwikkeling. Daarbij komt veel meer aan de orde dan enkel technische aspecten. Vroom beschrijft hoe verschillende benaderingen van landbouwontwikkeling gevolgen hebben voor de sociale rolverdeling tussen technologen en boeren in innovatieprocessen en in productiesystemen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam